Alexandru Filimon, directorul Spitalului Judetean Neamt, vrea să scape de infectiile instraspitalicesti, cu bani din PNRR. Pentru asta, a fost intocmit un proiect ce urmeaza sa fie depus pentru finantare, in valoare de peste 24 de milioane de lei. ”Este o linie de finantare deschisa recent, proiectele se vor depune incepand cu data de 25 septembrie. Noi am lucrat impreuna cu o echipa de consultanti si binenînțeles, cu niste cadre din spital.

Este o linie finantare targhetată exact pentru infectiile nosocomiale si presupune… sunt mai multe componente, printre care cumpararea de echipamente pentru… de xemplu lămpi UV sau masini de spalat, mopuri sau stiu eu, renovarea blocurilor operatorii, pentru crearea unor izolatoare cu presiune negativa, pentru a izola acesti pacienti care au anumite infectii pe care nu vrem sa le împrăștiem la ceilalti pacienti sau in spital.

Si mai este o componenta pentru dotarea laboratorului de microbiologie, deci, noi vom aplica pe cele trei componente ale acestei linii de finantare si vom vedea unde vom ajunge cu finantarea respectiva. Important este, din punctul meu de vedere, să aplicăm cu proiect”, a declarat Filimon in aceasta dimineata, la Emisiunea ”Revista presei altfel…”, realizata de Cezar Filip la Monitor TV.

Directorul Filimon spune că de infectiile nosocomiale nu duc lipsă nici spitalele noi, iar in ceea ce priveste prezenta unor astfel de cazuri in Spitalul Judetean Neamt, la ultimul control DSP, rezultatele au fost destul de bune, dar pot fi si mai bune dacă proiectul prin PNRR va fi acceptat la finantare. ”Părerea mea de nespecialist, este… chiar și într-un nou spital, vor exista aceste infectii. Pentru că ele nu vin neaparat din cadrul spitalului. Omul le poate aduce sin din afara. Importanta este minimizarea. Eu nu am aflat încă de niciun spital care nu are măcar un caz, două, trei pe an.

Ceea ce ne dorim noi prin acest proiect, este bine-nteles, minimizarea acestor infectii. Este un pas inainte, e clar, ar fi mult mai bine decat avem acum, desi după ultimul control al DSP-ului, control amănuntit, am iesit destul de bine din punctul acesta de vedere. Deci, nu ideal, cum am zis, nu cred ca va fi niciodata perfectiune, dar mult mai bine decat am iesit in anii trecuti. Asta este foarte important, pentru că nu ne dorim infectarea altor pacienti.

Daca cineva are ceva, e foarte important sa fie izolat. Acum, ca sa izolam o persoana sau un pacient, noi practic trebuie sa golim un salon, deci sa-l tinem într-un salon separat, ceea ce creeaza bine-ntele, dificultati pe Sectia respectiva. Cu aceste izolatoare, daca le vom putea obtine, atunci vom putea izola acest pacient, si Sectia își va desfasura in continuare activitatea normal”, mai precizeaza Alexandru Filimon.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

  1. În prima faza sa fie curățenie luna în saloane și bai, totul f bine dezinfectat, acum este un jeg groaznic, 99%din bugetul spitalului merge pe salarii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.