La initiativa lui Ionel Arsene, Consiliul Judetean Neamt va plati salariile pentru 2 cantareti bisericesti, de la doua parohii de comuna, din subordinea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care se pare că a rămas fără bani si nu-si permite să-și plateasca slujitorii. Iar daca tot sunt bani din taxe si impozite (bisericile nu platesc așa ceva, avand regim preferential, desi fac comerț în toată regula) la bugetul CJ Neamt, ar fi chiar păcat să nu se asigure si salariile cântaretilor bisericesti.

In sedinta extraordinara de CJ (deci e urgență) de pe 21 iunie, este prins si Proiectul initiat de Arsene, prin care CJ Neamt se angajeaza sa plateasca incepand din luna iulie, 18.540 de lei, reprezentand salariile a doi cantareti bisericesti din comuna Rediu (1.854 de lei x 2 x 5 luni): unul din parohia Poloboc si altul din parohia Bețești.

Pomana din bani publici vine ca urmare a cererilor preotilor din parohiile amintite, acestia motivând apelul la mila CJ Neamt, prin faptul că au resurse financiare reduse, pentru ca populatia din cele doua parohii este imbatrânită si nu exista posibilitatea sustinerii financiare a celor doua posturi de personal neclerical, din venituri proprii. Așa că s-au gândit că n-o fi gaura în cer daca se mai iau din buzunarele nemtenilor niste bani, pe langa zecile de miliarde de lei vechi care ajung anual la biserici sub forma de ajutor tot de la CJ Neamt. Prin urmare, Arsene a initiat un Proiect de Hotarare ce va fi aprobat in regim de urgenta (sedinta extraordinara), deci, celor doi preoti solicitanti de pomana din bani publici, nu le mai ramane decât să facă o cruce mare si să zică tare un Doamne ajută!

Din documentele Proiectului de Hotarare, reiese ca Mitropolia Molodovei si Bucovinei primeste la ora actuala bani de la stat pentru salariile a 756 de persoane, angajate la biserici pe posturi de personal neclerical. In Neamt sunt 8 astfel de posturi platite din banii CJ Neamt, iar din luna iulie vor fi 10.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.