Asistenta psihopedagogica in cele peste 300 de unitati de invatamant din Neamt este asigurata de cei 64 de profesionisti angajati la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Neamt. Putinii specialisti care fac parte din acest organism profesional au atributii in coordonare metodologica, ofera servicii de asistenta psihopedagogica, servicii de terapii logopedice, servicii de mediere scolara, dar si servicii de sprijin pentru elevii si prescolarii cu dizabilitati din invatamantul de masa.
In anul scolar trecut au trebuit sa faca fata volumului enorm de munca un numar redus de specialisti, respectiv 30 de profesori din cabinetele scolare de asistenta psihopedagogica din scolile nemtene, 12 profesori logopezi, 10 mediatori scolari, 2 asistenti sociali si 3 profesori din Centrul Judetean de Asistenta Psihologica, sub indrumarea directorului CJRAE.
Practic, in acest moment, cei 3 consilieri ai Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Neamt asigura consiliere elevilor care manifesta dificultati de invatare, tulburari de comportament, in colaborare cu profesionistii din 25 de cabinete de consiliere psihopedagogica functionale in Piatra Neamt, Roman, Bicaz, Targu Neamt si doua din mediul rural, respectiv la Sabaoani si Borca. Cabinete logopedice sunt si mai putine. Elevii si prescolarii cu tulburari de limbaj si de comunicare, dar si cu dificultati de invatare, au la dispozitie 10 cabinete logopedice interscolare, ce functioneaza in Piatra Neamt, Roman, Bicaz si Targu Neamt. Nu exista, insa, nici un cabinet cu acest specific in mediul rural!
Compartimentul de asistenta sociala din cadrul CJRAE, care functioneaza cu doua posturi, unul la JAP Neamt si unul la CJRAE Neamt, a realizat 51 de anchete sociale in anul scolar 2013- 2014 ca urmare a solicitarilor din teritoriu.