Un document de pe vremea cand orasul Targu Neamt era o comuna, arata cum se desfasurau alegerile locale. Este vorba despre o Ordonanta din anul 1934, emisa de prefectul de atunci, aceasta fiind echivalentul Ordinului de prefect din zilele noastre, prin care se anunta data alegerilor locale in ”comuna Targu Neamt” si modul de desfasurare al scrutinului. Ordonanta este datata 24 aprilie 1934, stabileste data alegerilor pe 27 mai 1934 si este semnata de prefectul de atunci, Leon Mrejeriu, membru PNL.
Dupa cum reiese din document, era o singura sectie de votare, iar procesul electoral se desfasura in acele vremuri intre orele 7 si 15, cu o pauza de masa de doua ore si cu posibilitate de prelungire pana la ora 20. Ca asemanari cu modul de desfasurare al scrutinelor din zilele noastre, se poate observa ca era intezisa servirea/comercializarea bauturilor alcoolice in toata localitatea, pe tot parcursul zilei respective si ca documentele de identitate se puteau elibera chiar si in ziua scrutinului.
Foto: Leon Mrejeriu (sursa: mvu.ro)
Leon Mrejeriu s-a născut la 10 februarie 1879 în comuna Broșteni, județul Neamț. A fost institutor al Școlii primare nr. 1 de băieți din Piatra-Neamț, fiind decorat cu ordinul românesc „Coroana României” și ordinul rusesc „Sf. Ana”. Revizorul școlar Leon Mrejeriu a luptat în nordul Transilvaniei, pe Valea Prahovei, în retragere, la Nămoloasa, Cosmești și Mărășești. În timpul uneia dintre aceste bătălii a fost rănit pe câmpul de luptă.
A fost membru al Partidului Național Liberal, începând din anul 1919 și până în anul 1928, fiind ales deputat. A deținut funcția de vicepreședinte al Adunării Deputaților.În anul 1924 a deținut funcția de inspector școlar în Ministerul Instrucțiunii Publice, pentru învățământul primar din Transilvania și Bucovina.A fost președinte al Asociației Învățătorilor din Județul Neamț, membru în Comitetul central al Învățătorilor din România, prefect al județului Neamț (1933-1937).
A fost autor de manuale școlare, semnând alături de Simion Mehedinți și Mihail Sadoveanu (sursa: mvu.ro)
Ionut CORFU (sursa foto document: Bălan Emanuel)