SRI a declasificat (desecretizat) ieri, 22 decembrie 13 dosare cu documente (rapoarte, note informative, etc.) ale Securității regimului comunist-totalitarist, prăbușit în decembrie 1989. Dosarele contin mii de astfel de documente, întocmite de securiștii lui Ceaușescu în luna decembrie 1989, înainte dar și după căderea dictaturii ceaușiste.
O parte dintre documente reprezintă rapoarte despre activitatea Securității în perioada aminitită, rapoarte care au fost intocmite în anul 1990 sau 1991, la cererea SRI, ca urmare a demersurilor făcute de Comisia „Decembrie 1989” care a activat în Senatul României în perioada 1991 – 1992.
Un astfel de raport (poate fi văzut integral mai jos) a fost trimis către SRI structura centrala, și de Direcția de Informații Neamț, documentul având ca dată a întocmirii, 8 noiembrie 1991. Raportul contine un rezumat al activității securiștilor din Neamț, în luna decembrie 1989, în contextul evenimentelor de atunci și începe cu precizarea că nu se pot pune la dispozitie notele informative din perioada 1-21 decembrie 1989, întrucât acestea au fost distruse, iar ofițerii (securiștii) care le-au făcut, erau deja trecuți în rezervă.
Astfel, judetul Neamt este printre putinele, daca nu chiar singurul judet care raporta către SRI la mai putin de 2 ani de la Revolutie, că nu se pot pune la dispozitie notele informative din decembrie 1989. În timp ce alte judete au transmis către centru zeci de astfel de note în original, din Neamț s-au trimis doar două pagini, cu un rezumat din care reiese printre altele, că în luna decembrie 1989, în judetul Neamt s-a inregistrat un aflux masiv de cetățeni ruși: ”Pe linie de contraspionaj, au fost intensificate măsurile de cunoastere a cetățenilor străini sosiți pe raza de activitate, rezultând prezența masivă ori tranzitarea județului de către cei din URSS, aspecte raportate zilnic și din care se relevă tranzitarea județului către Ardeal prin Bicaz Chei- Lacul Roșu- Borsec, precum și spre județul Bacău pe E 85.”, se arată în raport.
Totodată, se mai precizeaza că ”După 22.12.1989, în cooperare cu cadre ale Ministerului Apărării Naționale, au fost întreprinse măsuri de verificare a unor zvonuri și sesizări referitoare la acțiuni și prezența unor elemente teroriste în zona Bicazului Ardelean, Poiana Teiului și zona Almaș.
De asemenea, au fost obținute informații referitoare al stările de spirit ale populației care au fost furnizate noilor organe ale puterii”, se mai arată în raport.
Referitor la prezenta unor teroristi în zona Cheilor Bicazului, în zilele Revolutiei au apărut informatii (rămase la stadiul de legendă) cum că Securitatea din Neamț ar fi reușit să dejoace în ultima clipă niște acțiuni teroriste, care ar fi urmat să se desfășoare în județul Neamț. Teroriștii ar fi vizat și barajul de la Bicaz. Informațiile nu au putut fi confirmate niciodată.
Din alte dosare declasificate, reies și alte aspecte care țin de județul Neamț, cum ar fi o notă informativă ajunsă la ofițerii de la București, în care se vorbește despre un ziarist din Piatra Neamț (numele din documente sunt cenzurate de SRI), la vremea aceea în vârstă de 51 de ani, despre care scuristii aflaseră (cel mai probabil interceptare telefonică sau ambientală) că era îngrijorat de ce se întâmpla la Timișoara și își exprima părerea că protestele ar trebui înăbușite.
De asemenea, despre foștii legionari din Neamț, se raporta că sunt prudenți și temători să se ralieze protestelor de la Timișoara, întrucât ar fi fost primii luați în colimator de Securitate, în cazul în care revolta ar fi fost înăbușită.
Ionut CORFU