Local
Citit de: 842 ori

Dor de DNA la ADI EcoNeamț. O nouă licitație cu dedicație?

Un autobuz a luat foc pe o stradă din Roman
Zeci de amenzi pentru șoferii care parchează ilegal pe drumul de acces în curtea spitalului din P. Neamț

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) ECONEAMȚ  a fost înființată pentru realizarea proiectelor de management integrat al deșeurilor și furnizarea în comun a serviciilor de salubrizare în județul Neamț. Nu de mult timp, director al Asociației a fost uns Laurențiu Dulamă, omul care în ultimii 20 de ani, a ocupat fel de fel de funcții în sistemul bugetar (Parking- Piatra Neamț, consilier local, consilier județean, vicepreședinte CJ, director adjunct DGASPC), la care se adaugă și un contract pe firma de familie, pentru administrarea cimitirelor din Piatra- Neamț, afacere care merge ca unsă și astăzi.

În urmă cu doar 2 ani, ADI EcoNeamț a devenit subiect de dosar penal la DNA, speța fiind preluată apoi de Parchetul European, pentru o poveste cu o licitație cu dedicație pentru o firmă cu legături cu baroni PSD de prin Oltenia. Firma ar fi trebuit să preia colectarea deșeurilor pe Zona 1, care include Piatra Neamț și 25 de comune. Aranjamentul s-a împotmolit într-o garanție bancară ce s-a dovedid a fi falsă, adică cineva a vrut să pună mâna pe afacerea cu deșeuri din cea mai importană zonă a județului, printr-o escrocherie. În plus, s-au mai descoperit niște falsuri și în ce privește parcul auto pe care firma ar fi trebuit să-l aibă disponibil pentru a putea face față condițiilor din contract. 

De atunci nu s-a mai auzit nimic de anchetă, însă la ADI EcoNeamț pare să fi apărut un dor nebun de DNA.

În 2024, ADI EcoNeamț a organizat o altă licitație pentru Zona 1. În primă fază, Brantner (actualul operator) și alte două mari firme de salubrizare (Polaris Constanta și Soma Bacau) au constestat documentația (caietul de sarcini), întrucât  (aici apar primele semne  că ar fi ceva cu dedicație) costurile pe care le presupune activitatea de salubrizare, ar fi mult subevaluate. De exemplu, prețurile de colectare pe metrul cub de deșeuri pentru agenții economici, ar fi cele din urmă cu 20 de ani, adică de 5- 6 ori mai mici, iar consumul de carburant pentru mașinile de colectare, este calculat la viteza de 50 de km/h, în condițiile în care acestea opresc din poartă în poartă și înregistrează ore întregi de staționare cu motorul pornit.

Contestația celor 3 firme a fost respinsă, prin urmare, acestea nu au mai depus oferte, pentru că în condițiile prevăzute în caietul de sarcini, în cel mult 2 luni de zile, ar fi intrat în faliment.

În schimb, odată scoși din joc cei 3 mari operatori, singura ofertă rămasă în picioare, este cea depusă de o asociere de 4 firme: Urban Grup Environement (București), Eurosal Trade SRL din Târgu Neamț și alte două firme, puse de umplutură, pentru a se îndeplini condiția privind capitalul social necesar participării la licitație.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Urban Grup Environement avea în 2023, 2 angajați și derula afaceri în domeniul ”activitati de inchiriere si leasing cu autovehicule rutiere grele”, chiar dacă are în obiectul de activitate și ”colectarea deșeurilor nepericuloase”. Cifra de afaceri în 2023 a fost de 1, 3 milioane de euro.

Eurosal Trade SRL din Târgu Neamț, avea în 2023, 34 de angajați (Brantner operează în prezent pe Zona 1 cu peste 100 de angajați), iar ca obiect de activitate are activități de curățenie, cum ar fi deratizare și dezinsectie. Cifra de afaceri în 2023 a fost de aproximativ 650.000 de euro.

În caz că această asociere va fi desemnată câștigătoare a licitației, cele două firme vor avea nevoie, pe lângă 100 de noi angajați, și de cel puțin 5 milioane de euro (sunt și estimări care duc spre 10 milioane de euro) pentru: 50.000 de pubele, peste 20 de camioane nou nouțe, modernizarea statiilor de sortare de la Roznov și Piatra- Neamt, utilaje, etc. Dacă nu se îndeplinesc aceste condiții, nu poate fi dat ordinul de începere.

Oferta celor două firme a fost depusă la ADI EcoNeamț pe 24 februarie și este încă în faza de evaluare. În urmă cu 2 săptămâni, redactorul tvmneamt.ro l-a contactat telefonic pe Laurențiu Dulamă, directorul ADI EcoNeamț, pentru a ne pune la dispoziție caietul de sarcini, ca să confruntăm informațiile noastre cu cele oficiale. Deși era ora 10 dimineață, Dulamă a spus că nu este la serviciu, dar că în momentul în care ajunge la locul de muncă pentru care este plătit cu vreo 10.000 de lei pe lună, ne va trimite documentul solicitat. Nu ne-a mai trimis nimic nici până astăzi.

Firma din Târgu Neamț este deja pe val

În așteptarea evaluării ofertei pentru Zona 1, firma din Târgu Neamț nu stă degeaba. Aceasta a primit prin încredințare directă, colectarea deșeurilor pentru Zona 4, care cuprinde orașul Bicaz plus toate cele 11 comune de pe Valea Muntelui.

Pe această zonă opera o altă firmă, Edil Industry, căreia i s-a reziliat contractul cu câteva luni înainte de expirare, locul ei fiind luat de firma din orașul care a dat președintele de CJ. Motivul pentru care a fost rezilitat contractul cu Edil Industry, ar fi că s-a întârziat plata redevenței. Firma a contestat în instanță rezilierea contractului, procesul fiind pe rol. În aceste condiții, ADI EcoNeamț trebuia să aștepte decizia instanței, apoi să procedeze în consecință, în funcție de verdict. Numai că cineva a fost extrem de nerăbdător să dea Zona 4 firmei din Târgu Neamț.

Încredințarea directă s-a făcut printr-o Hotărâre a ADI EcoNeamț, din 21 februarie 2025, semnată de controversatul personaj Lucian Micu (pus de Harpa administrator public al județului), în calitate de președinte al Asociației. Directorul Dulamă nu apare nicăieri pe acest document.

Hotărârea a fost adoptată fără aprobarea Consiliilor Locale ale UAT-urilor care fac parte din Zona 4, deși acest lucru era obligatoriu.

Mai jos, Hotărârea prin care Eurosal Trade SRL din Târgu Neamț primește prin încredințare directă  serviciul de colectare a deșeurilor pe Zona 4:

H2-2025

Ionuț CORFU

 

Distribuie știrea:

Etichete: Dor de DNA la ADI EcoNeamț. O nouă licitație cu dedicație?
Articolul anterior
Un autobuz a luat foc pe o stradă din Roman
Articolul următor
Zeci de amenzi pentru șoferii care parchează ilegal pe drumul de acces în curtea spitalului din P. Neamț

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed