Garda de Mediu Neamț anunță că a formulat sesizare penală la Parchetul de le lângă judecătoria Neamț, pentru dezastrul ecologic de pe malul râului Cracău, din comuna Bodești. (documentul poate fi văzut mai jos)

Pe 14 iulie, tvmneamt dezvăluia că în locul respectiv s-a format o adevărată groapă de gunoi, ba mai mult deșeurile erau transportate cu cel puțin un utilaj al primăriei. La vremea respectivă, primarul Marinel Barna (PSD) spunea nu știe și nu a văzut nimic. Contactat telefonic de redactorul tvmneamt, edilul a spus că este la București și că trebuie mai întâi să ajungă la Bodești pentru a putea spune ce s-a întâmplat și cum de utilajul primăriei pune umărul la clădirea munților de gunoaie. Ulterior, a spus că utilajul transporta și depozita deșeuri provenite în urma unor lucrări de construcții la o biserică, de parcă ar fi fost ceva normal să se arunce gunoaie aiurea prin comună, dacă este vorba despre slujitorii Domnului. Totodată, primarul are de explicat și dacă utilajul primăriei presta servicii pentru biserică în condiții legale, sau a fost trimis în misiune creștinească gratis, adică pe banii păcătoșilor din Bodești. De atunci, deși a trecut aproape o lună de zile, primarul nu a mai revenit cu clarificări asupra situației.

Chiar dacă tvmneamt a publicat imagini video cu utilajul primăriei transportând și depozitând deșeuri pe malul râului, Grada de Mediu spune că nu au fost identificați autorii. Aceștia urmează să fie identificați în urma cercetărilor în dosarul penal. Comisarii de la Garda de Mediu au stabilit că groapa de gunoi se întinde pe un kilometru și conține inclusiv deșeuri periculoase.

Ca măsură luată în urma verificărilor în teren, Garda de Mediu a obligat primăria Bodești să aducă locul la starea inițială, operațiune care va fi suportată din fondurile instituției. Primăria va trebui să dovedească cu imagini și documente de transport, faptul că s-a conformat obligațiilor impuse.

Documentul transmis redacției tvmneamt de Garda de Mediu Neamț:

raspuns-CJ-NEAMT-GNM

Dezastru ecologic la Bodești. Deșeuri depozitate pe malul Cracăului cu utilajul primăriei. Primarul nu știe, n-a văzut

Un adevărat dezastru ecologic se produce în comuna Bodești, sub ochii și chiar cu complicitatea administrației locale, care ar trebui să vegheze la păstrarea unui mediu curat și nu să contribuie la poluare.

Pe malul râului Cracău, în zona Bodești de Sus, se pot vedea munți de deșeuri, de la deșeuri menajere sau textile, până la deșeuri provenite din construcții. Localnicii descriu zona drept o groapă de gunoi care se întinde pe aproximativ 2 kilometri lungime.

Unul dintre principalii atentatori la mediu și implicit la sănătatea populației, pare a fi chiar administrația locală, adică primăria. Miercuri, 12 iulie, un martor a reușit să filmeze mai multe utilaje, cel puțin unul dintre ele fiind al primăriei. Acesta transportă o cupă plină de deșeuri provenite din construcții, pe care la descarcă pe malul râului. După cum reiese din imagini, șoferul utilajului știe bine ce face. Acesta nivelează movila de deșeuri, părând că face loc și pentru altele, ceea ce confirmă spusele localnicilor, că utilajul primăriei duce deșeuri acolo în mod frecvent. De altfel, pe întreaga zonă în discuție, se poate vedea cum movilele de gunoi au fost nivelate pentru a se face loc altor transporturi.

Tot miercuri, cel care a surprins utilajul în flagrant, a făcut o sesizare prin 112, la fața locului ajungând polițiștii din comună plus criminaliști, astfel de fapte find sanționate penal. Conform IPJ Neamț, în cauză a fost deschis un dosar penal cu autor necunoscut în primă fază, pentru depozitare de deșeuri.

Primarul Marinel Barna, nu știe și nu a văzut nimic. Contactat telefonic astăzi de redactorul tvmneamt, edilul a spus că este la București și că trebuie mai întâi să ajungă la Bodești pentru a putea spune ce s-a întâmplat și cum de utilajul primăriei pune umărul la clădirea munților de gunoaie. Ulterior, a spus că utilajul transporta și depozita deșeuri provenite în urma unor lucrări de construcții la o biserică, de parcă ar fi fost ceva normal să se arunce gunoaie aiurea prin comună, dacă este vorba despre slujitorii Domnului. Totodată, primarul are de explicat și dacă utilajul primăriei presta servicii pentru biserică în condiții legale, sau a fost trimis în misiune creștinească gratis, adică pe banii păcătoșilor din Bodești.

Potrivit șefului Gărzii de Mediu Neamț, Iftimie Petrariu, instituția a primit 3 sesizări asupra a ceea ce se petrece la Bodești, urmând ca zilele următoare să fie trimisă o echipă la fața locului și să se dispună măsurile legale.

Problemele de mediu din Bodești par a fi mult mai multe și posibil mai grave decât speța de față, cum ar fi deversări din haznale în ape curgătoare sau în pânza freatică, inclusiv de la un local foarte cunoscut în comună sau de la un centru de îngrijiri, subiectele fiind la acest moment în faza de documentare jurnalistică.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. Autorul principal este Marinel Barna!!!
  Primaria aia e sat fara câini, fiecare ia ce vrea si se duce unde vrea???

  Cu banii contribuabililor, acu se va plati amenda si se va face curatenie???
  Plateasca domnul primar cu bani de la firma lui de transport si de la barul ce il detine!!!

  Daca amenda s a dat pe persoana fizica si nu pe persoană juridică, asta ce va spune???

  Ma duc si eu intr o zi cand primarul e plecat,i au un buldo si imi fac treaba fara sa se stie…

  Camere de luat vederi prin tot satul si nu se cunosc autorii???

  Buldo,a mai fost folosit la neamurile dumnealui cand s a dărâmat un garaj si un gard!!!!

  Multi vad,putini cunosc!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.