Anchetatorii au deschis dosar penal pe numele companiei Hidelberg Cement, care detine fabrica de ciment de la Tasca, dupa dezastrul chimic provocat de holding-ul german, in seara zilei de 3 mai. Seful IPJ Neamt, cms. sef Mihai Osoianu, a declarat astazi intr-o conferinta de presa la Prefectura Neamt, ca sunt cercetate cel putin 3 infractiuni. ”La nivelul IPJ Neamt, in data de 4 mai, s-au constituit echipele operative care s-au deplasat la fata locului, unde impreuna cu reprezentantii institutiilor abilitate, au incheiat primele acte de constatare. Acestea au constiuit temeiul intocmirii unor sesizari din oficiu inregistrate la Parchetul de pe langa Judecatoria Bicaz.

Astfel, avem o sesizare din oficiu care vizeaza poluarea din interiorul fabricii de ciment, si vizeaza comiterea infractiunilor de infectarea apei, prevazuta de Articolul 356 Cod Penal si de poluare prin evacuare de substante periculoase prevazuta de Articolul 98 din Ordonanta de Urgenta 125/2015 privind protectia mediului, precum si infractiunea de evacuare de substante care pot afecta caracteristicile apei si pot genera pericole asupra integritatii si sanatatii persoanelor, animalelor, a fondului piscicol, prevazuta de Articolul 92 din Legea 107/1996 a apelor.

Cu dosar penal s-a ales si administratorul pastravariei Cheita, care se presupune ca ar fi oferit clientilor pastrav din bazinele contaminate. ”De asemenea, in urma mediatizarii privind comercializarea produselor din peste la una din pastravariile din zona Cheita, s-au demarat acitvitati investigative si de cercetare penala, fiind intocmit un dosar penal pentru comiterea infractiunii de comercializare a produselor alterate si falsificare sau substituire de alimente. Cercetarile sunt in plina desfasurare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bicaz, urmand a se stabili participatia si implicarea persoanelor atat din cadrul societatii, cat si din cadrul societatii furnizoare a cantitatii de amoniac”, a declarat Mihai Osoianu, seful IPJ Neamt.

Patronul pastravariei ar putea fi cercetat penal si pentru ca nu a anuntat autoritatile cand a observat ca mor pestii si si-a dat seama ca ar putea fi vorba despre poluare cu substante periculoase. El era obligat prin lege sa faca asta, din momentul in care a primit Autorizatia de Mediu. Surse apropiate acestuia, spun ca intentionat nu a anuntat autoritatile, pentru a nu-si strica relatiile comerciale cu cei de la Haidelberg Cement.

Declaratiile complete, in materialul video de mai jos, de la minutul 14:35:

Vezi si Dezastru ecologic la Tașca, provocat de un șofer bulgar! Tone de amoniac deversate la întâmplare, au murit peștii din 2 păstrăvării

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.