Un barbat din Vanatori Neamt, reclama ca dosarul penal deschis dupa ce ar fi fost agresat de secretarul Manastirii Neamt, este tinut la sertar (înmormântat am spune noi) de Politia Vanatori Neamt, via Parchetul Targu Neamt.

Cazul a fost relatat pe larg de tvmneamt.ro, in articolul Un nou scandal sexual la Mănăstirea Neamț- Un bărbat acuză că secretarul mănăstirii i-a distrus căsnicia

Rezumat: Pe parcursul anului 2020, Vasile Busuioc (reclamantul) își surprinde de mai multe ori sotia, in timp ce intretinea lungi conversatii telefonice cu secretarul Manastirii Neamt, Iacob Todica. Descopera apoi si mai multe schimburi de mesaje intre cei doi, pe care acesta le considera nefiresti, mai ales ca sotia își petrecea mult timp la manastire, in compania secretarului, despre care sustinea in fata sotului ca îi este duhovnic. Pe fondul neintelegerilor intre cei doi soti, acestia se separa.

Dupa cateva luni de la separare, fiind convins ca la mijloc este ceva necurat, Vasile Busuioc incearca sa demonstreze ca are dreptate. Asa ca pe 18 noiembrie, își gaseste fosta sotie (deja incepuse si procesul de divort) in chilia secretarului Manastirii Neamt, la o ora destul de inaintata. Barbatul sustine ca in chilie erau toate luminile stinse. A batut la usa chiliei, unde intre cei doi soti a avut loc o confrunare verbala, apoi femeia a plecat cu masina. Ramas in fata chiliei, Vasile Busuioc sustine ca a fost batut destul de serios de secretarul manastirii.

A sunat la 112 unde a reclamat fapta, apoi si-a scos un certificat medico legal si a depus și o plangere la Parchetul Targu Neamt, unde s-a deschis dosarul penal nr 2181/P/2020.

Din luna noiembrie 2020 pana astazi (aproape 8 luni), nimeni nu a investigat nimic in dosar. ”Au trimis dosarul la Politia Vanatori Neamt, fiind preluat de un politist pe nume Galan. Imediat, acesta a intrat in concediu, asa ca am facut o cerere la procuror pentru recuzarea politistului, insa mi-a fost respinsa. Si de atunci, nimeni nu a mai facut nicio cercetare in dosar. In 8 luni de zile nu m-au chemat nici macar sa ma intrebe ce s-a intamplat, nici pe mine, nici pe altcineva”, spune Vasile Busuioc.

Prin urmare, acesta crede ca fiind vorba despre secretarul manastirii, cineva incearca sa înmormânteze creștinește dosarul, asa cum s-a mai intamplat si in alte cazuri, poate mult mai grave, petrecute la aceeasi manastire, unde staret este Benedic Sauciuc. Acesta nu a vrut sa comenteze nici pana astazi acuzele aduse mainii sale drepte din manastirea unde tot in 2020 a mai avut loc un scandal sexual, in care a fost implicat un calugar si un tanar carantinat in centrul social al lăcasului de cult.

Foarte curios, este ca dosarul agresiunii reclamate de Vasile Busuioc, este cu autor necunoscut, fapt confirmat si de Parchet (foto) intr-un raspuns la o cerere formulata de tvmneamt.ro

Eu am indicat cu nume si prenume cine m-a agresat. Am spus si la 112, am scris asta si in plangere. Nu inteleg de ce dosarul a fost inregistrat cu autor necunoscut. Probabil ca sa traga de timp, sa-l poata musamaliza si sa nu-l deranjeze pe cel care m-a batut”, mai spune reclamantul.

Manastirea Neamt are in administrare si un important fond forestier si de vanatoare, dar si o fabrica de prelucrare a lemnului (foto jos). Atat Ocolul Silvic al manastirii cat si fabrica de prelucrare au fost de mai multe ori in atentia organelor de control din domeniul silvic, in ultimii 10 ani. S-au gasit numeroase nereguli (suspiciuni de infractiuni silvice), de fiecare data fiind sesizat Parchetul Targu Neamt. Dupa cum se poate vedea mai sus, in raspunsul Parchetului, 4 sesizari au fost clasate. Atat Ocolul cat si fabrica isi desfasoara activitatile si astazi. Ca mai toate bussines-urile din manastire, si cele cu lemn trec prin mana secretarului.

Nici Politia Neamt nu are prea multe de spus despre acest caz. La intrebarea de ce se intarzie atat de mult cu cercetarea, raspunsul este ca ”politistii efectueaza cercetari”. La alte intrebari nu ni s-a raspuns. Ca de obicei, Politia se ascunde după procuror: ”caracter nepublic al urmaririi penale”, ”adresati-va Parchetului”, etc.

In raspunsul IPJ Neamt se mai precizeaza ca la Postul de Politie Vanatori Neamt, la acest moment sunt inregistrate nu mai putin de 9 dosare penale cu autor necunoscut. Numai bun de trecut la ”merite deosebite”.

Vasile Busuioc a trimis sesizari asupra celor intamplate la Manastirea Neamt, atat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cat si Patriarhiei Romane. Nu a primit niciun un raspuns, nici pana in ziua de astazi. Un punct de vedere de la Patriarhie a cerut si tvmneamt in urma cu 3 luni, pe 7 aprilie. Raspunsul nu a mai venit niciodata. In schimb, BOR nu scapa nicio ocazie sa se victimizeze, cand in spatiul public apar năzbâtiile slujitorilor Domnului, calificandu-le de fiecare data, drept ”atacuri la adresa creștinilor”. Creștini care nu sunt in stare sa-si curete mizeria din propria curte.

Mai jos, articolul integral pe acest subiect, publicat de tvmneamt.ro pe 19 februarie 2021:

Actualizare stire- 23 februarie: Vezi AICI! Mitropolia bagă sub preș scandalul sexual de la Mănăstirea Neamț

Stirea initiala: Un nou scandal sexual mocnește la Manastirea Neamt, dupa cel de anul trecut, cand in perioada starii de urgenta, un tanar a acuzat un calugar ca i-ar fi facut avansuri sexuale in centrul de carantinare care functiona la acea vreme in manastire. De data asta, V.B., un barbat de 39 de ani din Vanatori Neamt, acuza ca secretarul manastirii, preotul duhovnic (calugar) I.T. i-ar fi distrus casnicia, dupa ce sotia lui ar fi avut o perioada indelungata o relatie extraconjugala cu calugarul, chiar in casa (chilia) de la manastire. De partea cealalta, sotia, calugarul si Mitropolia sustin contrariul, acuzandu-l la randul lor pe soț, ca a inventat totul, pentru ca este extrem de gelos.

V.B., sotul ”incornorat”, povesteste cum au aparut primele indicii ca la mijloc este ceva necurat. ”Banuiam ca ar fi ceva legat de calugar, insa nu aveam nicio dovada. Ea este postas in Vanatori Neamt si mergea foarte des la manastire, unde intarzia mult, spunandu-mi ca duce corespondenta. De mai multa vreme era foarte rece si intre noi izbucneau certuri din orice. La inceputul anului 2020, mi-am surprins sotia vorbind cu cineva la telefon zeci de minute, incuiata intr-o camera in casa. Cand a iesit, i-am luat telefonul si am descoperit ca vorbise cu I.T. preot duhovnic la Manastirea Neamt. Am gasit apoi zeci de mesaje si apeluri intre ei, unele apeluri chiar si de 27 de minute. A motivat ca este duhovnicul ei si de asta vorbesc asa de mult si merge des la el, pentru a se spovedi.

Barbatul spune ca a gasit in telefonul sotiei, A.B. in varsta de 35 de ani, mesaje destul de nepotrivite pentru o relatie normala intre un duhovnic si un credincios. Într-un mesaj, îi spunea calugarului sa-i lase si ei niste mancare (salata), iar despre sot îi spunea acestuia ca nu mai poate vorbi pentru ca ”îmi vine prințul acasă”. La fel de nefiresc i s-a parut acestuia, ca spovedaniile aveau loc doar la locuinta preotului, din incinta manastirii.

Conform spuselor barbatului, dupa acest episod, relatia dintre cei doi soti a devenit extrem de incordata, asa ca la un moment dat, in vara anului 2020, au hotarat sa se desparta si sa locuiasca fiecare separat, insa barbatul nu se putea impaca cu ideea ca o fata bisericeasca ar fi putut sa-i strice casnicia, mai ales ca erau la mijloc si doua fetite. Barbatul mai spune ca dupa separare, relatia (nefireasca sau nu, ramane de vazut) intre sotie si calugar, ar fi continuat si banuieste chiar ca cei doi ar fi fost impreuna pe litoral vara trecuta. Ba mai mult, calugarul ar fi ajutat-o cu bani sa-si cumpere o masina de 3.000 de euro.

In seara zilei de 18 noiembrie 2020, barbatul care se ocupă cu confectionarea de mobilier bisericesc, se afla cu treaba in zona Manastirii Neamt, cand a observat masina sotiei sale in fata casei (chiliei) secretarului manastirii. A socotit ca este momentul sa demonstreze o eventuala infidelitate pe care o banuia mai de mult, asa ca a scos telefonul si a filmat. Pe imaginile pe care deocamdata nu le facem publice (doar capturi de ecran), se vede masina femeii si locuinta preotului duhovnic, in care toate luminile erau stinse. Apoi se vede cum iese femeia din casa, iar in spatele ei este secretarul manastirii. Barbatul își ia sotia la intrebari (”Te-ai maritat? Parinte, te-ai însurat?”), in timp ce aceasta se urca in masina si pleaca fara sa spuna un cuvant.

Ulterior (scena nu a mai fost filmata), V.B. sustine ca s-a intors la poarta preotului-duhovnic pentru a-i cere explicatii. ”A iesit la poarta, m-a prins de haine, geaca mi-a ajuns pe cap, si a inceput sa ma loveasca. N-am putut sa ma apar si nu am reusit nici sa filmez. Am avut mai multe semne pe fata si pe corp” (foto dupa momentul in care barbatul sustine ca a fost batut de preot)

In zilele urmatoare, sotia a intentat proces de divort si a obtinut si un ordin de restrictie pe numele barbatului. El nu avea voie sa apropie de ea, de copii, de casa si ATENTIE!, de Manastirea Neamt. Motivul? Sotia mergea in continuare sa se spovedeasca si s-ar fi putut intersecta pe traseu.

Barbatul nu a sta nici el cu mainile in sân si a doua zi dupa incident, si-a scos certificat medico-legal.

Tot atunci a depus si o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Neamt, în baza certificatului medico-legal, insa suprinzator sau mai degraba nu, desi au trecut 3 luni de zile, in dosar nu s-a intamplat nimic. A incercat sa obtina niste explicatii de la postul de politie de la Vanatori Neamt, insa i s-a spus ca politistul care ar trebui sa se faca cercetari, este in concediu. IPJ Neamt a confirmat ieri (18 februarie) pentru tvmneamt.ro ca exista o plangere: ”A fost depusa o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Neamt, pentru lovire si alte violente. Dosarul este in lucru pentru identificarea autorilor”, a declarat Dimitrie Mocanu, purtator de cuvant la Politia Neamt. Deci, este in lucru, dar nu se ocupa nimeni de el, de 3 luni.

Dupa depunerea plangerii, V.B. a fost si la staretul Manastirii Neamt pentru a-i aduce la cunostinta tot ce s-a intamplat. ”Staretul l-a chemat pe calugar la ascultare si am auzit cand spunea ca le-a zis celor din manastire de atatea ori sa nu mai aduca femei la manastire, pentru ca vin barbatii si se plang. Mi-a cerut si sa-mi retrag plangerea”, sustine V.B. care mai spune ca a aflat de la oameni din manastire ca masina sotiei lui a fost vazuta aproape zilnic, uneori si noaptea, la locuinta preotului duhovnic. Staretul Benedic Sauciuc a refuzat sa raspunda apelurilor noastre telefonice, pentru a-si expune punctul de vedere.

Intre timp, V.B. a constestat ordinul de restrictie, iar instanta a scos Manastirea Neamt de pe lista locurilor in care are interzis.

Sotia lui V.B. nu a vrut sa dea prea multe detalii si a negat tot ceea ce spune sotul ei, motivand ca este un om josnic si extrem de gelos. ”Atat am sa va spun. E un om de cea mai joasa speta. Are 3 dosare penale, ordin de protectie, care banuiesc ca nu le-a primit ca sunt eu exagerata sau… in fine. Mai mult de atat nu am de declarat, deci e cel mai josnic om, are o gelozie bolnavicioasa. Sunt niste minciuni nefondate”, spune A.B.

Ordinul de protectie (foto sus) despre care vorbeste cea cu care V.B. inca este in proces de divort, a fost dat in 2020, in baza unui certificat medico legal din decembrie 2018, cand ea ar fi fost agresata de sot. Acesta nu a negat conflictul din urma cu peste doi ani, insa spune ca la vremea respectiva, femeia nu a depus plangere. Numai ca instanta a luat in considerare documentul vechi de aproape doi ani, la care s-a adaugat si a contat marturia parintilor femeii, care au spus in instanta ca V.B. ar fi agresiv. ”A fost o altercatie in 2018 in care i am dat o palma ca a sarit la mine la bataie. Dar pina in 2020 au fost toate nune si frumoase”, precizeaza V.B.

Si preotul duhovnic (calugar), in varsta de aproximativ 44 de ani, neaga că ar fi avut sau ca ar avea o relatie cu A.B. Contactat telefonic, acesta spune ca o spovedeste pe A.B. cam o data pe luna si ca sotul ei este nebun. In timpul discutiei, pentru scurte momente a fost vizibil incurcat, dar a vorbit si pe un ton iritat si a amenintat ceva mai voalat ca va da in judecata atat pe cel care îl acuza cat si redactia tvmneamt.ro

Redam mai jos integral, discutia telefonica de astazi (19 februarie), intre reporterul tvmneamt.ro si calugarul secretar al Manastirii Neamt:

Calugar: Nu vedeti ca are 3 dosare penale, are ordin de protectie. Daca vine omul la spovedit inseamna ca de acum am relatii extraconjugale cu acea persoana?

Rep: Inteleg ca venea la spovedit si noaptea si venea aproape zilnic

Calugar: Ce noapte domnule? La ora 5 si jumatate e noapte?

Reporter: El spune ca era ora 20

Calugar: Eiii… ora 20. In primul rand, ca sa intelegeti, statutul nostru monahal, noi nu suntem ca preotii de mir. Noi spovedim cand vine omul. Nu stam toata ziua in biserica si de acum biserica sa stea deschisa pentru fiecare. A fost un moment care trebuia sa o spovedesc si atata tot. El are neintelegeri cu sotia si o urmareste peste tot. Ea este factor postal, se duce peste tot si o acuza ca vai, are relatii cu ăla, are relatii cu ăla.

Rep: In seara de 18 noiembrie 2020, cand au fost surprinse acele imagini, aveati usa incuiata si lumina stinsa? Pe filmare asa se vede

Calugar: Nu. Ăăăăă… Pe hol, ca asa este la mine, pe holul principal era lumina asta… ca el a prins dintr-o parte, stiti? El acumaaa… are ce motiv, cum sa zic, ca e noapte, noapte, dar la ora 5:30 in luna lui noimebrie este noapte.

Rep: Dar sotia lui v-a trimis mai multe sms-uri, sunt capturi de ecran. Si va vorbea despre el ca ”îmi ajunge prințul acasa”

Calugar: Da, vorbea… ca in perioada aceea ea se temea de dansul. Ca mi-a cerut un sfat daca poate sa boteze un copil. Si i-am zis ca daca sunteti intr-o situatie ca asta, atunci nu se poate. Si atunci a zis hai ca inchid, ca vine prințul, că-i gelos. Asta nu inseamna ca daca vorbesc cu dumneavoastra si imi cereti un sfat…

Rep: Dar sa vorbesti cu duhovnicul tau despre sot ”ca imi vine printul”, e clar ca e ceva la modul ironic si destul de nepotrivit

Calugar: Daca aveti saaaa… saaa…. acuma ce inseamna? Ma trageti de limba? Faceti nu stiu ce, cutare… adicăăă…

Rep: Eu vreau sa clarific niste aspecte. Daca vreti si dumneavostra, daca nu, eu nu am nimic impotriva

Calugar: V-am spus care este problema, atata tot, avocatul dumneaei v-a explicat totul (n.r. nu-i spusese nimeni ca vorbiseram cu avocata femeii, nici ca avem vreo inregistrare video. Asta se stia doar la Mitropolie), aveti inregistrarea aceea, sigur ati vazut-o… ce e asa incriminatoriu?

Rep: L-ati batut in seara aceea? Avea niste semne pe fata si pe corp.

Calugar: Nu. Nu. M-a acuzat in fel si chip. Dom-le, a scos certificat medical a doua zi. Daca ati vazut inregistrarea, a iesit femeia, eu am intrat in casa la mine si atata tot. Ma acuza ca l-am batut si nu stiu ce, ca cutare. Nu-i adevarat.

Rep: Dar de cate ori pe luna o spovedeati? Sau cat de des o spovedeati?

Calugar: A fost de doua trei ori, atata… nuuu…. o data pe luna. Cam asa ceva.

Rep: Dar e adevarat ca ati fost pe litoral impreuna anul trecut?

Calugar: Doamne, Maica Domnului! Dar ea a fost la mare cu fetitele ei. El ma acuza acuma in toate felurile, ca-i nebun el.

Rep: El mai spune ca ati fi ajutat-o sa-si cumpere o masina Fiat

Calugar: Doamne Maica Domnului! Ea si-a cumparat. Cu mama ei. Mama ei lucreaza in Italia si a ajutat-o sa-si cumpere masina.

Rep: Deci negati absolut tot?

Calugar: Sigura ca da. Da. Nu-i adevarat nimic.

Rep: Si o ultima intrebare. Care este numele dumneavostra complet? Ca sa nu fac vreo greseala

Calugar: Dom-le, eu oricum îl dau in judecata. Tot ce este neadevar, eu îl dau in judecata, inclusiv ceea ce scrieti dumneavostra, daca nu este adevarat. Dau in judecata orice. Deci nu se poate asa ceva, sa fiu incriminat. Sunt preot, sunt duhovnic, nu trebuie sa-mi impuna mie reguli, cine intra la mine in casa. Da? Nu m-a prins pe mine facand nu stiu ce lucruri. Deci îi clar. Este avocat, este asta… el este nebun, este asta… are 3 dosare penale, da` ce-i de acuma? Îi acuza pe fiecare, cum intra cineva la noi in casa…

Rep: Am vazut ca aveati convorbiri telefonice si de 27 de minute cu sotia lui

Calugar: Dom-le, nu intelegeti ca atunci a fost un mesaj… am vorbit cu dansa cum vorbesc cu dumneavostra acuma, daca tot imi cereti explicatii, da? I-am spus regula, cum sta taina botezului pentru acel care este cununat religios, da?

Rep: 27 de minute?

Calugar: Daaa.. i-am spus cum sta regula pentru a fi…. cum sta regula tainei botezului si al doilea, despre post. Spunea ca nu poate posti din cauza ca sotul vrea femeie, nu stiu ce, cutare. I-am spus. Sa faci, uite asa… si i-am trimis o fotografie cu o salata de post. Atata tot.

Desi V.B. a trimis doua sesizari in ultimele luni (cu confirmare de primire- foto jos) atat la Patriarhie cat si la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, nu a primit niciun raspuns. Contactat de tvmneamt.ro, preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant la Arhiepiscopiei Iasilor, a spus ca nu stia de sesizarile trimise de V.B. Dupa ce a verificat, a revenit si a spus ca sesizarea nu este insotita de nicio proba, ca si cum barbatul ar fi trebuit sa o faca pe procurorul pentru Mitropolie. In schimb, stia toate detaliile din versiunea sotiei lui V.B. si chiar ne-a trimis si niste documente in apărarea femeii si implicit a calugarului.

Legat de acuzele aduse de barbatul presupus ”încornorat” la manastire, preotul Sturzu a transmis pozitia Mitropoliei si Bucovinei: ”S-au cercetat la Centrul Eparhial din Iași acuzațiile aduse Părintelui Iacob de la Mănăstirea Neamț de către dl Vasile Busuioc, dar probele prezentate de acesta nu confirmă nimic din acuzațiile domniei sale. Soția dlui Busuioc era ucenica Părintelui Iacob și în această calitate discutau, în Taina Spovedaniei sau în situații care necesitau un sfat duhovnicesc, având în vedere că cei doi soți sunt în divorț, dânsa acuzându-și soțul de violențe fizice repetate pe fondul unei gelozii excesive. De altfel, pe acest motiv, a obținut în instanță ordin de restricție împotriva soțului.

La întâlnirea invocată de dl Vasile Busuioc, din după amiaza zilei de 18 noiembrie 2020, dna Anca Busuioc a mers la Mănăstirea Neamț la Părintele Iacob pentru a-i duce niște medicamente. De față mai era, întâmplător, și un călugăr de la Schitul Pocrov, care a depus mărturie că nu a fost nimic nefiresc în dialogul celor doi, duhovnic și ucenică. Pentru a nu mai exista nici un fel de discuții, Părintele Iacob a renunțat, ulterior, la calitatea de duhovnic a dnei Busuioc. Însă problema celor doi soți rămâne, din păcate, și este nevoie de multă rugăciune pentru dânșii. Nu se rezolvă nimic prin aducerea cazului în public și prin rostogolirea în presă a unor acuzații nefondate sau bazate pe interpretări ce deformează realitatea”. Din punctul de vedere al inaltelor fete bisericesti, rezulta ca s-a ajuns la concluzia de mai sus, dupa ce s-a verificat doar versiunea celor acuzati, pentru ca pe V.B. nu l-a întrebat nimeni nimic, desi i se reprosa ca nu a depus si probe odata cu sesizarea.

Despre scandalul sexual de anul trecut petrecut tot la Manastirea Neamt, ni s-a transmis ca ”s-a luat măsura caterisirii acelui ieromonah (adică nu mai are niciodată dreptul de a sluji), dânsul nemaifiind nici călugăr al Mănăstirii Neamț”. Deci atunci s-a putut. Sa fie vorba oare de dubla masura?

În stânga imaginii, Părintele Iacob, alaturi de staretul Manastirii Neamt

Ionut CORFU

 

 

 

mitropolie plus patriarhie

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.