Nu mai putin de 11.877 de nemteni sunt luati in evidentele medicilor din cauza obezitatii. Amploarea fenomenului poate fi scoasa in evidenta printr-o comparatie elocventa: numarul obezilor din Neamt este egal cu cel al locuitorilor din doua comune. De la an la an este in crestere numarul nemtenilor care ajung obezi si cu grave probleme de sanatate care deriva din aceasta afectiune. In 2014 au fost luati in evidentele medicilor 2162 de nemteni, in vreme ce in acelasi an au fost scosi din evidente 1267 de bolnavi.
Medicii avertizeaza ca obezitatea provoaca si intretine boli grave, cum sunt diabetul zaharat, bolile inimii, dislipidemii (colesterol, trigliceride crescute), anumite cancere (de colon, de rect si de prostata la barbati; de san si uter, tract biliar la femei), afectiuni degenerative articulare – osteoartroza, guta, excesul de greutate (kilogramele in plus) apasa asupra articulatiilor, deteriorandu-le si accelerand procesul de degenerare, dar si boli ale tractului digestiv: esofagita de reflux, litiaza biliara, steatoza hepatica. Nu sunt de neglijat nici disfunctiile pulmonare – tulburari ale ritmului respirator – bradipnea si apneea in somn si nici afectiunile endocrine. Femeile pot avea probleme de reproducere, cu infertilitate si numeroase alte tulburari endocrine. De mentionat ca persoanele obeze asociaza adesea un handicap psiho-social resimtit inca din copilarie, daca supraponderea si-a facut debutul atunci. Persoanele cu obezitate prezinta un risc crescut de a dezvolta mai multe conditii patologice care pot determina scaderea calitatii vietii si deces prematur. Exista si o Zi Europeana Impotriva Obezitatii, sarbatorita in toate tarile europene, avand ca scop atragerea atentiei populatiei asupra ceea ce inseamna obezitatea si complicatiile acesteia.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul de persoane obeze s-a dublat fata de anul 1980, iar in anul 2010, aproape 43 milioane de copii sub varsta de 5 ani erau supraponderali, specialisti afirmand ca multi dintre ei vor deveni adulti obezi. Scopul campaniei care se desfasoara in fiecare an in luna mai este de a motiva cetatenii europeni supraponderali sa isi modifice stilul de viata pentru a preveni obezitatea. Obezitatea este cauzata atat de factorii genetici cat si de alti factori, insa un procent cuprins intre 60 si 70 la suta dintre cazuri au drept cauza un stil de viata nesanatos. Complicatiile date de obezitate sunt multiple: de la diabet zaharat, probleme cardiace, tulburari respiratorii, steatoza hepatica nonalcoolica, cresterea riscului de infarct miocardic, pana la probleme psihologice. In Romania, statisticile arata ca peste 40% din copii sunt supraponderali, iar 44% dintre femei si 58% dintre barbati sunt obezi. La nivel european se estimeaza ca aproximativ 8% din costurile de sanatate din Uniunea Europeana sunt legate de obezitate, iar aproximativ 10% din totalitatea deceselor sunt cauzate de obezitate si complicatiile ei.