Două restaurante, Dor de Han din Borlești și Ambient din Zănești, au fost închise de ISU Neamț cu 48 de ore înainte de petrecerile de Revelion ce urmau să se desfășoare în ambele localuri. Măsura a fost luată în urma constatării lipsei autorizației de securitate la incendiu, cu abateri grave de la lege. Totodată, ambii operatori economici au fost sancționați cu amenzi de câte 30.000 de lei fiecare, iar restaurantele vor rămâne închise până la obținerea autorizației de securitate la incendiu. Dacă administratorii le vor redeschide înainte de intrarea în legalitate, se vor alege cu dosar penal.

Dar, ca de obicei, legile românești pot fi ocolite. Astfel, în cazul restaurantului Dor de Han, petrecerea de Revelion va fi organizată într-un cort de evenimente, amplasat lângă local. Corturile sunt considerate amplasamente temporare (fără să se specifice care ar fi perioada temporară) și nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, deci, pot funcționa pentru petreceri mult și bine, cu tot cu riscul de rigoare. Conform legii, pentru a se supune autorizării, construcțiile trebuie să fie de sine stătătoare.

În cazul Ambient, petrecerea va fi organizată într-un alt salon deținut de administratori, dar care o suprafață mai mică de 200 metri pătrați. Legea prevede obligația deținerii de securitate la incendiu pentru spațiile mai mari de 200 metri pătrați.

Controalele ISU la restaurante care organizează petreceri de Revelion, continuă și astăzi și mâine, 31 de decembrie.

Comunicat ISU Neamț: În fiecare an, în luna decembrie, pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, inspectorii de prevenire execută acțiuni de îndrumare și control la unități de alimentație publică care organizează petreceri de Revelion pentru identificarea şi înlăturarea potenţialelor cauze generatoare de situații de urgență.

În data de 29 decembrie 2023, în urma activităților amintite mai sus, efectuate la doi operatori economici din comunele Borlești și Zănești au fost constatate mai multe nereguli.

În consecință, pentru încălcarea prevederilor Art. 19, lit. c) din Legea nr. 307/12.06.2006, cu modificările ulterioare, coroborat cu Art.3, alin. 2, lit. a) din HGR nr. 915/3.11.2015, a fost aplicată, pentru ambii agenți economici, o sancțiune contravențională cu amendă în cuantum de 30 000 lei și sancțiunea complementară de oprire a funcționării și de sigilare a spațiilor respective, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Oprirea funcționării sau utilizării construcțiilor se face doar pentru construcțiile din categoriile comerț, cultură sau turism care se regăsesc în situațiile prevăzute de articolele 2 și 3 din HGR 915/2015.

Facem precizarea că inexistența autorizației de securitate la incendiu nu conduce în mod automat la oprirea funcționării, acest lucru făcându-se doar atunci când se încalcă grav cerința de securitate la incendiu în condițiile criteriilor stabilite în HGR 915/2015.

I.C.

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

 1. O, dar vai, cum a de s au sesizat autoritățile atât de prompt. Nici măcar nu a fost nevoie sa ardă oamenii la jmecherul ala cu jm de la ferma aia tot la fel de jmechera.
  Aceste restaurante “abia” deschise de câțiva ani , cel puțin unul de peste 10, nici măcar nu au apucat sa le calce pragul primii clienți.. autorizațiile erau pe drum dar nu ajunsese inca

 2. La casa bunicii Tazlău, aparține soției primarului de la Podoleni -Psd, cazare, restaurant și salon de evenimente, toate din lemn
  Restaurant Grand Gusto, în locația fostei “Curte cu cafea” din Zănești. Are clădiri construite și lipite peste 1000mp
  Hanul Răzeșilor Tupilați, controlat de Ion Asaftei, președinte CJ Neamț
  Plus , restaurante din Roman… Din fieful politicului

 3. Și-a propus generalul de carton de la pompieri să justifice încrederea politică ce a stat la baza avansării. Doar să nu-i scoată scheletici de prin dulap, cum (nu) autoriza el pe vremuri operatorii economici. Dacă ne se întâmplă în Prahova nu făcea nimic. În locul cârciumarilor aș contesta măsură închiderii ca să justifice de ce nu le-au închis până acum când le-au controlat, că funcționează de ani de zile. Rușinică, tovarășe general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.