Primarul municipiului Piatra- Neamt, Dragos Chitic a fost condamnat astazi (11 iunie) la 3 ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul schimburilor de terenuri intre primarie si omul de afaceri Mihai Apopii, anunta atacul.ro

Decizia judecatorilor Curtii de Apel Bacau nu este definitiva si irevocabila, ea putand fi atacata cu recurs in termen de 10 zile. Sentinta vine dupa ce pronuntarea a fost amanata de doua ori pe 14 si pe 29 mai. Minuta instantei nu a fost inca publicata pe portalul Curtii de Apel Bacau, insa potrivit sursei citate, toti cei 6 inculpati din dosar (Dragoș Chitic, Vasile Vișan, fostul secretar al Primăriei Piatra Neamț, Vasile Zăpor, evaluator imobiliar, Alexandru Casapu, notar, BORDEI MARIN, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț si Mihai Apopii) au primit pedepse cu suspendare.

Chiar daca nu este definitiva, decizia de astazi a judecatorilor, complica foarte mult cariera politica a primarului Dragos Chitic si lasa loc unei reconfigurari a scenei politice locale, avand in vedere ca anul viitor, acesta intentiona sa candideze pentru un nou mandat de primar de Piatra- Neamt. Dragos Chitic nu a putut fi contactat pentru a comenta situatia nou creata.

Cei 6 inculpati au fost trimisi in judecata la inceputul lunii februarie 2018, de catre procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău.

Comunicatul DNA Bacau, la momentul trimiterii dosarului in instanta (februarie 2018):

CHITIC DRAGOȘ VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, în prezent primar al aceluiași oraș,
VIȘAN VASILE, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț,
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BORDEI MARIN, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, județul Neamț,
ZĂPOR VASILE, expert evaluator,
CASAPU ALEXANDRU, notar public,
APOPII MIHAI, om de afaceri,
fiecare sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai.

Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.