Dragoș Chitic, vicepreședinte CJ Neamț și coordonator PSD Piatra Neamț, are vești noi (dar destul de vechi) despre noul spital județean, aflat la stadiul de proiect și machete foto de vreo 7 ani de zile. Chitica spus astăzi la Monitor TV, că Daniel Harpa ar fi primit o promisiune de la guvern, că în perioada următoare va fi semnat contractul de finanțare. ”Va urma semnarea contractului pentru noul spital, e promisiunea pe care domnul Harpa o are de la guvern, că în perioada următoare se va semna contractul de finanțare pentru spital. Documentația este pregătită, este o licitație deja în defășurare, cu o clauză suspensivă pentru semnarea contractului.

Deci, iată că s-au făcut pașii necesari (…) Eu sunt la Consiliul Județean doar de 3 ani de zile și vreau să vă spun că din ceea ce eu știu, este pentru prima dată când suntem în stadiul de a ajunge să semnăm un contract de finanțare pentru spital. Din ceea ce știu eu. S-au mai vehiculat proiecte, în curtea spitalului, sau cred că și altele, dar acum este pentru prima dată când vorbim de ceva concret: o locație, pentru care a fost atribuit terenul, o documentație, o licitație, deja în desfășurare cu o clauză suspensivă, și o promisiune de a semna contractul de finanțare în perioada imediat următoare”, a declarat Dragoș Chitic în emisiunea ”Revista presei altfel”, realizată de Cezar Filip.

Despre semnarea contractului de finanțare se vorbește de aproape un an de zile, de când ”noul PSD” a tot avansat termene peste termene. Ba peste o lună, ba peste o săptămână, ba la vară, ba la toamnă. Evident, până astăzi, când se dă un nou termen de ”perioadă următoare”, nu s-a semnat nimic. Iar construcția ar trebui finalizată în luna iunie 2026, adică peste 2 ani și 3 luni. Dar, până să se treacă la faza de construire, mai trebuie îndeplinite o mulțime de condiții birocratice: avize, proiecte, aprobări, etc. Prin urmare, dacă mâine ar fi semnat contractul de finanțare, ar rămâne poate mai puțin de un an pentru a fi construit un ditamai spitalul.

Singurul lucru cert până acum, este licitația cu clauză suspensivă, care de fapt nu înseamnă aproape nimic și nici nu este recomandată de specialiști. Conform arenacontruct.ro, ”Clauza suspensiva” se refera la o conditie din fisa de date. ”Clauza suspensiva” specifica faptul ca sursa de finantare pentru contractul licitat nu este asigurata la momentul lansarii licitatiei si ca Autoritatea Contractanta ar putea fi in situatia sa anuleze procedura de atribuire, in cazul in care finantarea nu se realizeaza.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.