Pereti cu mucegai, grupuri sanitare insuficiente si instalatii sanitare defecte sunt doar cateva dintre constatarile facute de echipele Departamentului de control in sanatatea publica din cadrul DSP Neamt in spitale, cu ocazia verificarii conformitatii planurilor asumate de unitatile sanitare in cauza. In prezent, toate unitatile sanitare cu paturi din judet functioneaza in baza unei autorizatii sanitare de functionare eliberata de Directia de Sanatate Publica Neamt cu plan de conformare, pentru ca nu au corespuns in totalitate normelor de functionare stabilite prin lege. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Neamt, la indemnul Ministerului Sanatatii, au vrut sa vada ce s-a “miscat” pana acum, in conditiile in care masurile si termenele de conformare au fost stabilite de insesi echipele manageriale din spitale.

Echipele de control au constatat o serie de aspecte pozitive, dar si destul de multe negative, care ar urma sa fie remediate conform planurilor de conformare, in toate cele 5 unitati sanitare cu paturi de stat din judet: Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt, Spitalul Municipal de Urgenta Roman, Spitalul de Psihiatrie “Sf. Nicolae” Roman, Spitalul Orasenesc “Sf. Dimitrie” Targu Neamt, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani si la Spitalul Orasenesc “Sf. Nicolae” Bicaz.

Potrivit DSP Neamt, toate spitalele din judet au intocmit cate un plan de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale, dar numai 3 au asigurata rezerva de apa. Din fericire, toate cele 5 unitati au grup electrogen. De asemenea, exista stoc de materiale de curatenie si biocide avizate de Ministerul Sanatatii si nu lipsesc din structura blocul alimentar si spalatoria proprie. Tot potrivit constatarilor facute de echipele DSP, sterilizarea instrumentarului se face corespunzator in toate unitatile sanitare si sunt respectate prevederile privind gestionarea corespunzatoare a deseurilor in unitatile sanitare.

Echipele de control au stabilit ca in unele spitale sunt sectii in care nu se poate respecta aria utila pentru un pat si este insuficient numarul de grupuri sanitare si dusuri in raport cu numarul sectiilor, al personalului si al pacientilor. Din constatarile DSP mai rezulta ca in unele unitati exista spatii cu infiltratii datorate defectiunilor instalatiilor sanitare, spatii neigienizate, trepte deteriorate, pereti, tavane si interioare deteriorate. De asemenea, unele echipamente si dotari precum noptiere, dulapuri, vestiare sunt depasite moral si necesita inlocuire, in raport cu termenele stabilite.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.