DSP Neamt anunta intr-un comunicat de presa, deschiderea a 3 centre de evaluare Covid la Piatra Neamt, Roman si Targu Neamt. Totodata persoanele care au simptome de infectare, se pot testa la medicii de familie care au incheiat contract cu CAS. Centrul de la Roman s-a deschis pe 26 ianuarie, astazi, 28 ianuarie s-a deschis centrul de la Targu Neamt, iar maine, 29 ianuarie, se deschide si cel de la Spitalul Judetean Neamt. ”În județul Neamț sunt organizate 3 centre de evaluare a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2:
• în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț – Piatra Neamț, bd-ul Traian, nr. 1-3, tel. 0744 702041, program de activitate – luni-vineri, 8-14,
• în locația Compartimentului Îngrijiri Paliative a Spitalului Municipal de Urgență Roman – Roman, str. Tineretului, nr. 28, tel. 0745 526586, program de activitate – luni-vineri, 7-19,
• în cadrul Ambulatoriului de Boli Infecțioase al Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț – Târgu Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 35, tel. 0787 733430, program de activitate – luni-vineri, 8-15.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se pot prezenta în centrele de evaluare fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

La centrele de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detecția virusului SARS-CoV-2, în primele 7 zile de la obținerea rezultatului pozitiv.

Prezentarea la centrele de evaluare se face cu programare telefonică directă. Nu este recomandată deplasarea directă la centrul de evaluare fără o programare prealabilă.

Vă rugăm să utilizați mijloace de transport proprii pentru deplasare şi nu mijloacele de transport în comun!

La nivelul centrului de evaluare are loc:

1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;

2. identificarea factorilor de risc:
• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 şi 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
• insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem,
• talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;
• copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe asociate;

3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicaţie pentru afecţiuni cronice, dacă este cazul;

4. evaluarea paraclinică a pacientului, în funcție de comorbidități: imagistică (CT sau Rx torace), analize de laborator – hemogramă, biochimie (glicemie, ALT, AST, uree, creatinină, proteina C reactivă), INR, test de sarcină la femeile fertile în cazul necesității prescrierii tratamentului antiviral, EKG.

5. interpretarea rezultatelor de laborator și imagistice (CT sau Rx torace), EKG, în funcție de comorbidități.

În urma evaluării clinice, pacienții cu necesar de oxigen și pacienții forme non-severe de COVID-19, dar care au indicație de internare pentru alte afecțiuni, vor fi îndrumați direct la spital.

În urma evaluării se poate decide dacă pacienţii care nu necesită oxigenoterapie, cu manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au factori de risc, au indicaţii/contraindicaţii de administrare de medicaţie antivirală şi dacă necesită internare de zi sau continuă.

Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii:
– se iniţiază la pacienţi în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
– sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicaţiilor: clinică, biologică, imagistică;
– continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului şi ulterior până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu, doar pe bază de prescripţie medicală.

Anticorpii monoclonali pot fi administraţi în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.

În situaţia apariției următoarelor simptome:
• febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
• tuse seacă intensă sau care se accentuează;
• SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
• dispnee nou apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
• dureri toracice la inspirul profund;
• astenie marcată;
• mialgii intense,

vă rugăm să vă prezentați de urgenţă pentru investigare în centrele de evaluare în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112.

Este foarte important să mergeți în centrele de evaluare când nu sunteți într-o situaţie critică.

Reamintim următoarele:
Confirmarea diagnosticului COVID-19 se face prin obţinerea unui rezultat pozitiv la testul RT-PCR sau la test antigenic rapid.

Pacienţii simptomatici cu rezultat negativ la testul antigenic rapid care prezintă simptome sugestive pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi retestaţi prin RTPCR.

Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.

Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății – secțiunea Situație cabinete medici de familie – testare rapidă și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Situație cabinete medici de familie care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ”, se arata in comunicatul DSP Neamt.

Se preconizeaza ca înfiintarea Centrelor de evaluare Covid, va avea ca efect, decongestionarea spitalelor.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.