DSP Neamț explică ce sunt Favipiravir și Molnupiravir. Arbidolul, Ivermectina si Azitromicina nu sunt recomandate in tratarea Covid.
”FAVIPIRAVIR
Este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea
simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI.
Atenționări:
• Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.
• Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.
• În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu favipiravir și să consulte imediat medicul.
• Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.
• Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia. În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. De
asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă.
• Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacienţii de sex masculin nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.
• Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.
• Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea de favipiravir în cazul apariției acestor
simptome!
• Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric.
Interacțiuni cu alte medicamente:
• În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic Repaglinidă, Favipiravir se va utiliza cu precauție deoarece asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la Repaglinidă.
MOLNUPIRAVIR
Molnupiravir (Lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.
Molnupiravir NU este autorizat pentru:
• Utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
• Tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID19.
• Utilizare mai mult de cinci zile consecutive.
• Prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19. Precauții legate de sarcină și alăptare la administrarea de Molnupiravir:
• Medicamentul este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare.
• Femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.
Favipiravir și Molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19.
În județul Neamț sunt organizate 3 centre de evaluare a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2:
• în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț – Piatra Neamț, bd-ul Traian, nr. 1-3, tel. 0744 702041, program de activitate – luni-vineri, 8-14,
• în locația Compartimentului Îngrijiri Paliative a Spitalului Municipal de Urgență Roman – Roman, str. Tineretului, nr. 28, tel. 0745 526586, program de activitate – luni-vineri, 7-19,
• în cadrul Ambulatoriului de Boli Infecțioase al Spitalului Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț – Târgu Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 35, tel. 0787 733430, program de activitate – luni-vineri, 8-15. În săptămâna 31 ianuarie – 5 februarie 2022, 72 de persoane au fost evaluate în aceste centre.
FOARTE IMPORTANT!
Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în COVID-19 NU a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către
Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic. Utilizarea acestui medicament fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport.
TRATAMENTELE CU IVERMECTINĂ ȘI AZITROMICINĂ NU SUNT EFICIENTE ÎN COVID-19 ȘI NU TREBUIE UTILIZATE. UTILIZAREA ACESTORA VĂ POATE PUNE VIAȚA ÎN PERICOL!”, transmite DSP Neamt.
I.C.