DSP Neamt îi raspunde lui Arsene, dupa ce acesta a incercat in mod repetat sa paseze in curtea altora responsabilitatea pentru tragedia de la ATI. Astfel, DSP Neamt îi pune lui Ionel Arsene legea in fata si îi reaminteste ca intreaga responsabilitate pentru modificarile de structura de la Spitalul Judetean Neamt, revine CJ Neamt. Totodata, se reitereaza faptul ca dupa modificarile facute la ATI inainte de tragedie, nu a fost cerut aviz DSP.

Comunicat de presa DSP Neamt:Referitor la declarațiile președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, menționăm următoarele:

Prin H.G. nr. 529/2010 din 2 iunie 2010, managementul asistenței medicale acordate în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost transferat către Consiliul Județean Neamț.
Conform dispozițiilor O.U.G. nr.162/2008, privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean Neamț are următoarele atribuții:
• asigurarea managementului asistenței medicale prin structuri cu atribuții specifice în acest domeniu;
• controlul modului de utilizare de către spitale a fondurilor alocate;
• aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului și a denumirilor pentru spitalele publice din domeniul său de competență, cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcția de Sănătate Publică.

Prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, „autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordine, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor
care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii”. Astfel, singura autoritate competentă în ceea ce privește managementul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț este Consiliul Județean Neamț.

Consiliul Județean Neamț, prin semnătura președintelui său, numește în funcție managerul spitalului. Direcția de Sănătate Publică Neamț verifică și avizează conformarea la prevederile legale, la solicitarea unităților sanitare, în cazuri precum modificări ale structurii unității. Prin „modificare a structurii” se înțelege:

mutarea de paturi de la o secție la alta, modificarea numărului de paturi dintr-o secție, a circuitelor funcționale, a schemei de organizare și funcționare a unei secții. Aceste schimbări sunt decise de către conducerea spitalului și înaintate de către managerul spitalului spre avizarea sanitară de către Direcția de Sănătate Publică.

Direcția de Sănătate Publică nu intervine în procesul intern de configurare a modificărilor sau în luarea, de către conducerea unității, a deciziei finale privind reorganizarea structurii unității. Subliniem faptul că pentru modificările recente efectuate asupra structurii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, managerul spitalului nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică.

În prezent, în România există un total de 367 de unități spitalicești. Dintre acestea, doar 58 sunt în subordinea Ministerului Sănătății, 270 sunt în subordinea autorităților publice locale (Consiliu Local ori Consiliul Județean) și restul sunt în subordinea altor ministere (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor). Autoritatea care are în subordine unitatea poartă întreaga responsabilitate administrativă și medicală pentru activitățile pe
care le derulează în interiorul spitalului

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Banditu tot bandit ramane. A aratat la televizor o hartie care zicea el era solicitarea de modificare de la ATI. Bai banditule, solicitarea nu inseamna si aprobare, valutistule tupeist. Mars la crematoriu jigodie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.