RUJEOLA POATE FI PREVENITĂ! Vaccinaţi-vă copilul împotriva rujeolei (pojarului)

COMUNICAT DE PRESĂ- DSP Neamț: Având în vedere că de la începutul anului, în România, au fost notificate 573 de cazuri confirmate de rujeolă, 463 dintre acestea fiind personae nevaccinate și 63 sunt personae neeligibile la vaccinarea ROR (rujeola-oreion-rubeolă), iar acoperirile vaccinale la ambele doze de ROR sunt în continuă scădere vă readucem în atenție că  modul cel mai eficace de a preveni rujeola la copii este vaccinarea antirujeolică, vaccinare care  protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces.

Vaccinarea la copii este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie.

În anul 2023, în județul Neamț, nu s-a confirmat niciun caz de rujeolă.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, uneori cu evoluţie severă, provocată de virusul rujeolic. Afectează mai ales copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi care nu mai sunt protejaţi de anticorpii mamei lor.

Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, la care determină complicaţii şi mortalitate destul de ridicată.

Cum se transmite virusul rujeolic

Sursele de infecţie sunt constituite numai de omul bolnav. Nu există purtători sănătoşi de virus.

Bolnavul este contagios cu cinci zile înainte şi cinci zile după apariţia erupţiei cutanate.

Transmiterea virusului se face:

  • direct prin contact cu persoana bolnavă prin picături de secreţie nazofaringiană şi

secreţii conjunctivale răspândite în aer în jurul bolnavului; acestea rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la 2 ore după ce bolnavul a părăsit încăperea sau alt spaţiu închis;

  • indirect prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav, modalitate întâlnită mai rar.

Virusul rujeolic se transmite cu uşurinţă, boala având o contagiozitate de 90%.

Care sunt simptomele bolii

      Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul.

La început copilul pare “răcit” prezentând febră, strănut, conjunctivită (ochi lăcrimoşi, conjunctive roşii). Apare semnul Koplik caracteristic bolii (pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor, apar mici puncte albe, asemănătoare grăunţelor de griş).

Pe măsură ce boala progresează, în special între a 3-a şi  7-a zi de la debut,  apare erupţia cutanată, întâi la nivelul feţei şi gâtului, erupţie care se generalizează, în 3 zile, pe trunchi şi pe membre.

Erupţia este formată din macule (pete) congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la început mici apoi mai mari cu margini dinţate. Petele uşor reliefate şi catifelate la pipăit de obicei confluează, lăsând porţiuni de piele sănătoasă. După 2-3 zile elementele eruptive pălesc şi dispar în ordinea în care au apărut, lăsând în urma lor pete galben-cafenii, care se descuamează fin.

Bolnavul poate prezenta tulburări digestive cu vărsături, diaree, dureri abdominale şi  simptome nervoase care  constau în: indispoziţie, iritabilitate, dureri de cap, cu stare generală gravă mai ales la adulţi.

La primele semne de boală prezentarea la medical de familie/pediatru/infecționist este obligatorie!

Care sunt complicaţiile rujeolei

Complicaţiile apar mai ales la copiii mici, cei mai expuşi fiind copiii malnutriţi, cu carenţe de vitamina A, cei al căror sistem imunitar este afectat (SIDA, leucemie).

Rujeola scade mult capacitatea de apărare a organismului, astfel încât infecţiile microbiene suprapuse pot îmbrăca forme grave:

  • encefalita în 1/1000 cazuri;
  • pneumonia;
  • bronhopneumonia care duce la deces în 1/1000 cazuri;
  • infecţii ale urechii;
  • diaree severă cu deshidratare secundară.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Modul cel mai eficace de a preveni rujeola este vaccinarea antirujeolică.

Vaccinarea antirujeolică protejează şi elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicaţii sau deces.

Două doze de vaccin rujeolic protejează aproape 100% împotriva bolii şi complicaţiilor potenţial severe ale acesteia

Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli: rujeola, oreion şi rubeolă. Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 1 an, iar cea de-a doua doză la vârsta de 5 ani.

În unele cazuri pot apărea reacţii adverse uşoare cum ar fi febra sau înroşirea şi umflarea uşoară a locului unde s-a făcut vaccinul.

 VACCINAREA ESTE UNA DINTRE CELE MAI SIGURE INTERVENŢII MEDICALE.

PĂRINŢI, PROTEJAŢI-VĂ COPIII PRIN VACCINARE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.