Grabă mare printre nemțenii care luna trecută au venit în țară pentru a-și petrece concediile. După ce mulți dintre ei s-au bronzat pe nisipul fierbinte și-au petrecut prin cluburile de fițe din Mamaia sau alte stațiuni, și-au dat seama că sunt în criză de timp pentru procurarea cărților de identitate, necesare la trecerea frontierei.

Conform datelor primite de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Piatra Neamț, în perioada menționată, aproximativ 800 de stranieri au solicitat tipărirea buletinului în regim de urgență.

„Luna trecută, din numărul total al dosarelor depuse la ghișee pentru eliberarea unui nou act de identitate, aproximativ 45% au fost în regim de urgență. Solicitările au fost din partea nemțenilor întorși din străinătate, cărora le-am tipărit buletinele în două săptămâni. După cum se știe, termenul legal de soluționare este de până în 30 de zile. În total, în luna august, au fost înregistrate 1.886 de cereri, din care 1.726 au fost pentru emiterea de cărți de identitate, 76 pentru cărți de identitate provizorii, iar restul pentru obținerea de viză de reședință. În general, media zilnică de documente depuse a fost de 90. Vârful s-a înregistrat în data de 12 august, când 146 de persoane ne-au trecut pragul“, a precizat Loredana Popescu, șefa SPCLEP Piatra Neamț.

Dar și în această lună există foarte multe solicitări pentru buletine. Motivația este începerea anului școlar, fiindcă părinții vor să se pună în legalitate, solicitând viză de reședință ori cărți de identitate provizorii pentru înscrierea copiilor la școlile dorite de ei. „Acum, este o perioadă mai aglomerată, la fel ca în luna august. Media zilnică de cereri depuse este de 90. Dacă se va continua în acest ritm, mai mult ca posibil vom reintroduce biletele de ordine. Mulți nemțeni au așteptat să treacă luna august pentru a nu sta la cozi, însă s-au înșelat. La început de septembrie au fost mulți părinți care au cerut viză de reședință sau acte de identitate la un nou domiciliu, iar asta, pentru a-și putea înscrie copiii la școală“, a mai spus Loredana Popescu.

V. ANDRIEȘ

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.