Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras. Politistii din Neamt dau piept cu coronavirusul avand in dotare 150 de masti de protectie si 150 de perechi de manusi, in conditiile in care sute de politisti iau contact zilnic cu zeci, poate sute de persoane. Raspandirea coronavirusului (Covid- 19) pune pe jar intreaga planeta, iar in Romania tocmai au fost confirmate oficial 3 cazuri de imbolnavire. La nivel national sunt in izolare la domiciliu peste 7.000 de persoane, iar in judetul Neamt, potrivit unor ultime date furnizate astazi de DSP Neamt, sunt in izolare la domiciliu 177 de persoane, iar 4 persoane sunt in carantina intr-o cladire din Tabara Oglinzi.

Conform procedurilor, in prima linie a combaterii raspandirii coronavirusului, sunt medicii DSP si politistii. Cele doua institutii au o colaborare foarte stransa. Politistii informeaza DSP despre eventuale cazuri de persoane intoarse recent din zonele din Italia cu focare ale virusului, dar traseul procedurilor merge si invers: cand DSP intra in posesia unor informatii ca in trafic sau la o anumita adresa ar putea fi persoane intoarse din zone contaminate cu coronavirus, politistii sunt cei care intervin pentru verificari si pentru a lua masurile care se impun, asa cum a fost si cazul celor 3 chinezi de la Roznov. Daca suspiciunile se confirma, politistii informeaza DSP, dar nu inainte de a intra contact cu suspectii sau cu documentele lor de identitate, care fireste, daca sunt atinse cu mainile goale pot duce la contaminarea politistilor. Tot politistii sunt cei care verifica daca persoanele aflate in auto izolare sau in carantina respecta regimul impus, adica trebuie sa mearga sa vorbeasca fata in fata cu respectivii. Sau mai rau, daca o ia vreo unul la sanatoasa, politistul este cel care trebuie sa-l ia de manuta si sa-l readuca cu picioarele pe pamant, deci inevitabil, va avea contact direct cu un posibil purtator de coronavirus.

Ei bine, desi sunt expusi riscurilor intr-o masura extrem de mare, politistii din Neamt (Ordine Publica si Rutiera) intra in contact cu astfel de persoane, cu mainile goale.

Tvmneamt.ro a cerut astazi IPJ Neamt, informatii despre cate manusi, masti de protectie, flacoane cu substante dezinfectante, sapunuri si alte materiale pentru igiena au fost distribuite politistilor din Neamt. Raspunsul venit de la Dimitrie Mocanu, purtatorul de cuvant IPJ Neamt, este de-a dreptul halucinant, stiind ca zilnic reprezentantii MAI ies in conferinte de presa si explica populatiei cum trebuie sa se protejeze de coronavirus: ”IPJ Neamt are la acest moment 150 de masti si 150 de perechi de manusi chirurgicale, la un total de aproximativ 250 de politisti care intra zilnic in contact cu publicul (n.n. dupa calculele noastre sunt cel putin 1.000 de politisti care intra zilnic in contact direct cu publicul). Mastile si manusile sunt la Serviciul de Criminalistica si cand au nevoie, politistii le pot lua de acolo”, spune Dimitrie Mocanu.

Prin urmare, daca un politist de la Tazlau de exemplu, primeste o solicitare sa opreasca in trafic un autocar sau sa mearga la o adresa din comună unde s-ar presupune ca se afla o persoana sau mai multe cu risc de coronavirus, acesta merge mai intai la Criminalistica la Piatra Neamt, ia manusi si masca, apoi se intoarce la Tazlau pentru a-si continua misiunea.

Este simplu de dedus deci, ca niciun politist nu va proceda asa si ca de fapt politistii din Neamt dau piept cu coronavirusul cu mainile goale, apoi iau contact cu alte persoane (poate zeci de persoane pe parcursul unei zile), merg in locuri publice, iar seara se intorc la familii. Mai pe romaneste, IPJ Neamt nu își protejeaza in niciun fel angajatii, chiar daca Romania a intrat in proceduri speciale de protectie impotriva coronavirusului, de peste o saptamana.

Intrebat daca IPJ Neamt are la aceasta ora stocuri de materiale dezinfectante pentru politisti, purtatorul de cuvant a spus ca a fost demarata o procedura de achizitie pentru asa ceva, in regim de urgenta. Care este gradul de urgenta nu se stie, pentru ca purtatorul de cuvant nu a putut preciza cand a fost demarata procedura de achizitie si nici cand va fi finalizata.

In acest rastimp, politistii din judet se pot contamina linistiti, ba chiar pot fi principalul vehicul de raspandire a unei eventuale epidemii de coronavirus, in timp ce sefii lor de la judet fac sedinte, sau sefii lor de la Bucuresti organizeaza conferinte de presa la Ministerul de Interne, in care explica populatiei cat de importante sunt masurile de igiena in combaterea raspandirii virusului din China.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. un derbedeu , berbeceanu , sef de cabinet al ministrului de interne , murea de grija credinciosilor care s-ar putea infecta de la Sfanta Impartasanie .
    nici maimutoii de la sindicat nu prea au grija acesta . au alte afaceri de urmarit .
    imbecilii de sefi ar trebui sa stie ca sunt proceduri . la fel si mediccii MAI . din salariul pe o luna al unui din asta se cumpara „masuri de protectie ” pentgru tot judetul neamt.

    de precizat , totusi : virusul se transmite si cand pui mana pe banii din spaga . de aceea trebuie lucrat , „cu manusi ” .
    oricum , ce virus ar putea ataca un politist ? imediat i s-ar deschide dosar penal pentru ultraj .

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.