În urmă cu 74 de ani, la 1 iunie 1946, mareşalul Ion Antonescu a fost executat în închisoarea Jilava, fiind găsit vinovat de crime de război. Considerat un erou al poporului roman, executia lui Antonescu a fost perceputa ca un act de razbunare imotriva lui, pentru ca a intors armele impotriva Uniunii Sovietice.

Maresalul Ion Antonescu a ramas in istorie mai ales prin celebrul ordin pentru eliberarea Basarabiei, dat din gara din Piatra Neamt, in dimineata zilei de 22 iunie 1941: ”Ostasi, va ordon: treceti Prutul!

La 1 iunie 1946, Mareșalul Ion Antonescu, fost conducător al statului român, a fost executat prin împușcare, în curtea închisorii Jilava.

Fost conducător al statului român, titulatură ce avea avea echivalent cu rangul de prim-ministru, Ion Antonescu a fost condamnat la moarte de către un Tribunal al Poporului, imputându-i-se că “a savarsit cea mai mare crimă petrecută în istoria poporului român, alăturându-se Germaniei hitleriste la agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietică, care doreau o colaborare pașnică cu poporul român”, dar și crime de război împotriva populației evreiești.

Trebuie menționat că Tribunalele Poporului fuseseră instituite prin lege de către Guvernul Petru Groza, prin legea nr. 312/1945.

Conform proiectului, locul procurorului era luat de “acuzatorii publici”, numiți direct de Ministrul justiției. Judecătorii Tribunalului erau numiți pe criterii politice câte cinci din partea fiecărei formațiuni reprezentate în “guvernul de largă concentrare democratică”.
Astfel, în completele de judecată au apărut oameni care n-aveau nicio legătură cu magistratura: Vasile Niță muncitor, reprezentant al PCR, Ion Păuna – muncitor, reprezentant al PSD, Jovita Dumbravă – plugar, membru al Frontului Plugarilor, Constantin Tiulescu – muncitor din partea Confederației Generale a Muncii.  În mai 1946, profesorul Constantin Lăpușneanu, din partea PNȚ, a fost înlocuit cu Teodora Iorgulescu, de profesie casnică.
Un alt acuzator șef, Dumitru Săracu, era de meserie chelner.
Legat de execuția în sine a Mareșalului, fiul preotului închisorii a mărturisit că Ion Antonescu a murit împărtășit, cel care a refuzat fiind Mihai Antonescu, colaboratorul său.
“In afara de aceasta inadvertenta legata de numele sau, o alta informatie eronata, inclusiv in filmul lui Nicolaescu, este aceea ca Maresalul Antonescu a respins impartasania. Da, este adevarat ca unul dintre Antonesti a facut acest lucru, dar nu Ion, ci Mihai, condamnat si el alaturi de Maresal. Mihai Antonescu, fiind cel mai tanar, nu a putut accepta ceea ce avea sa i se intample si poate de aceea a recurs la acel gest de fronda fata de reprezentantul bisericii. Asta e ce mi-a zis taica-meu”, spunea Mihail Totolici, fiul preotului Teodor Totolici.
Un alt detaliu interesant este acela că Mareșalul Antonescu a luat o panglică tricoloră dintr-o carte religioasă pe care o citea și a decupat mici benzi tricolore la pieptul fiecărui condamnat.
” Antonescu i-a spus: parinte pot sa iau o panglica de la carte, taica-meu avea panglici tricolore la toate cartile. Sa tai si sa pun in piept la toti. Da, domnule Maresal, i-a zis tatal meu. Atunci a trimis un soldat si a adus foarfeca si ace de gamalie si Maresalul a taiat din panglica si a pus si lui si la ceilalti trei care erau cu el. Sunt lucruri care nu se stiu”, povesteste Mihail Totolici.
Execuția lui Ion Antonescu
La orele 18.00, dupa ce comandantul grupei de executie a dat raportul procurorului Alfred V. Petrescu, acesta a cerut grefierului Gheorghe Colac sa citeasca continutul Hotararii nr. 17/1946 a Tribunalului Poporului si sa prezinte o scurta expunere a faptelor savarsite de condamnati.In momentul in care s-a incercat sa se procedeze la aplicarea art. 18 din Regulamentul nr. 12/1942 si sa se lege condamnatii la ochi si de stalpul de executie, toti au declarat ca “vor sa stea cu fata catre grupa de executie si nelegati, cu exceptia condamnatului Constantin Z. Vasiliu, care a cerut sa fie legat la ochi, cu propriul sau fular”.
“Dupa indeplinirea tuturor formalitatilor de mai sus – raporta ceva mai tarziu procurorul Petrescu – la orele 18.03, am ordonat comandantului grupei de executie executarea. Conformandu-se dispozitiunilor art. 19 din Regulamentul nr. 12/1942, comandantul grupei a comandat pregatirea armelor, ochirea si focul , care s-a executat cu arme de tip militar”. “In urma salvei – avea sa raporteze si inspectorul de politie Mihail Gavrilovici – au cazut toti la pamant. in clipa urmatoare, Ion Antonescu s-a ridicat, sprijinindu-se pe o mana si a strigat: “Domnule, nu m-ati omorat”, dupa care efort a cazut jos. Alexianu si Mihai Antonescu au ramas nemiscati, iar Constantin Vasiliu se zbatea gemand”. Dupa incetarea focului, continua procurorul Petrescu, medicul legist, Alexandru Gr. Ionescu, a constatat ca “cei executati dadeau inca semne de viata”. In acest context, comandantul grupei de executie “a executat loviturile de gratie, tragand cu revolverul in capul fiecarui condamnat”. Din raportul lui Mihail Gavrilovici mai rezulta ca “in Constantin Vasiliu s-a tras si cu arma fiindca tot se mai zbatea”. La ora 18.15, medicul legist a constatat moartea tuturor celor ce fusesera impuscati, cadavrele ramanand pe loc, sub paza unei garzi formate din gardieni publici (sursa: activenews.ro)
Trupurile neînsuflețite au fost incinerate.
 Citeste si Povestea Gării Piatra Neamţ, locul din care mareşalul Antonescu a rostit „Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul!”

In 1995, un bust al Maresalului Ion Antonescu a fost amplasat vizavi de gara din Piatra Neamt de unde a dat celebrul ordin pentru eliberarea Basarabiei. Desi in constiinta poporului roman si in aceptiunea multor istorici, Ion Antonescu este perceput drept un erou roman, in urma presiunilor mai multor organizatii evreiesti, acesta a fost inclus pe lista criminalilor de razboi, pentru presupuse actiuni contra evreilor in timpul celui de al doilea razboi mondial. Faptele de care este acuzat Antonescu sunt vehement contestate de o parte dintre istorici, existand dovezi nu numai ca maresalul nu a participat la Holocaust, ba chiar a ajutat evrei din Iasi sa scape cu viata din mainile nazistilor.

Cu toate astea, bustul eroului Ion Antonescu a fost demontat dupa numai 7 ani, pe 29 martie 2002.

Acum, maresalul Ion Antonescu este asimilat simbolurilor naziste si romanilor le este interzisa promovarea imaginii lui.

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

  1. Maresalul Miklos Hortty al Ungariei nu a fost CRIMINAL de razboi cumva, cu toate astea el are statui prin Ungaria. Maresalul Manerheim al Finlandei nu a luptat de partea Germaniei naziste impotriva morholtului rusesc – sovietic cu toate astea el a ajuns presedintele Finlandei dupa razboi. Numai la noi Scoala Corectilor politic cu odraslele generalilor kgb- bisti ne scriu si rescriu istoria cum vor muschii lor. De ce se intampla aceste lucruri? Din cauza unui popor prost de bun si rabdator care este poporul roman.

  2. Criminal de razboi poate fi numit Stalin cu 55.000.000 de morti cei mai multi din fosta Uniune Sovietica criminal de razboi poate fi numit Mao Tze Dong cu peste 100.000.000 de morti criminal de razboi este Hitler cu peste 70.000.000 morti dar NICIODATA maresalul Antonescu nu el nu a UCIS NICIODATA atatia oameni si nici nu a dat nicicand asemenea ordine criminale. Dar pentru acest lucru daragul meu Armand ar trebui sa punem mana pe carte. Dar nu cartea scrisa la Moscova Berlin sau la mama draculyi ci Cartea de Istorie a Poporului Roman. Maresalul Antonescu este un mare PATRIOT al romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.