Eugen Țapu-Nazare: ”Sprijin pentru familiile și companiile afectate de scumpirea energiei”

Comunicat de presa, Eugen Țapu-Nazare, Vicepreședintele Grupului PNL din Senatul României: În contextul creșterii prețurilor la energie, una din prioritățile PNL în noua sesiune parlamentară o reprezintă adoptarea legii consumatorului vulnerabil, de care ar putea beneficia peste 400.000 de familii din întreaga țară, dar și companiile afectate. În luna mai, Senatul, în calitate de prim for sesizat, a adoptat proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie inițiat de Guvern, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Ajutorul, care va intra în vigoare din această iarnă, va fi acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Prin această lege, o parte din profiturile companiilor de energie se va întoarce la consumatorii vulnerabili, care sunt definiţi ca persoane singure al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar şi persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.

Legea consumatorului vulnerabil ar fi trebuit adoptată încă de acum opt ani, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale, dar a fost pusă, în sfârșit, pe circuitul de aprobare, de Guvernul condus de PNL, la începutul acestui an.

În paralel cu acest act normativ, Guvernul are în vedere și alte modalități de sprijin a familiilor cu venituri medii la plata energiei, inclusiv prin compensarea unei părți din factură cu fonduri de la bugetul de stat.

I.C.

 

Eugen Țapu-Nazare

Vicepreședintele Grupului PNL din Senatul României

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.