Suntem placut surprinsi sa primim la redactie un comunicat de presa de la PNL Neamt, semnat de Eugen Tapu Nazare care demonstreaza astfel ca si-a adus aminte ca e senator de Neamt, fapt care ne face sa ne reamintim cu emotie celebra replica din studiourile Televiziunii Romane, rostita in zilele Revolutiei din `89: ”Ion (n.n. Eugen) e viu, traieste, e aici cu noi

De senatorul Tapu nu mai auziseram nimic de prin decembrie 2016, insa constatam ca e la locul lui acolo in Parlamentul Romaniei si i s-a casunat pe PSD. Daca ar fi asa de vocal si in problemele grave cu care se confrunta judetul Neamt (spital, drumuri, etc.) poate nu am fi avut nimic de comentat. Dar sa apari acum de nicaieri, sa-ti aduci aminte ca esti senator si sa sari la gatul PSD-istilor, e cam de oaie. Subiectul pe care marseaza senatorul Tapu este unul foarte grav, nimic de zis. Dar daca tot il preocupa asa de mult problema persoanelor cu dizabilitati, ar fi putut sa vina cu niste date si cifre concrete din judetul Neamt (numar de persoane afectate, numar de angajatori afectati, etc.), nu sa preia cu copy paste comunicatele unor ONG-uri care au inceput deja de ieri sa ia atitudine vizavi de o masura controversata a Guvernului Tudose, care afecteaza interesele unor oameni si asa batuti de soarta.

Comunicatul senatorului PNL de Neamt, Eugen Tapu Nazare:

Până acum legea permitea instituțiilor publice sau societăților private care au peste 50 de angajați și nu au minim 4% angajați persoane cu handicap, să poată achiziționa produse și servicii de la unitățile protejate autorizate, într-un anumit cuantum (salariul minim brut pe economie X numărul de persoane cu dizabilități neangajate/lună).

Guvernul României, prin Ordonanța 60/2017, precizează în mod aparent că dorește o reglementare mai bună a angajării persoanelor cu dizabilități, obligând angajatorii să plătească o taxă dublă la buget față de cea de până acum, dacă nu angajează numărul minim de persoane cu handicap. În mod real, această Ordonanță aruncă în stradă aceste câteva mii de persoane cu handicap, pentru că unitățile protejate autorizate nu vor mai avea contracte cu instituțiile sau mediul privat.

Este clar că nu va crește semnificativ angajarea persoanelor cu dizabilități, deoarece există un număr important de persoane cu dizabilități grave care nu pot fi angajate pe piața liberă a muncii, iar angajatorii nu au condiții și specialiști care să lucreze cu aceștia și să îi poată integra la locul de muncă.

În schimb, unitățile protejate se apropie de faliment, deoarece nu vor face față concurenței pe piață, iar angajații lor – persoane cu dizabilități, vor intra în șomaj și automat vor fi excluse din societate. Nici privații și nici instituțiile publice nu pot angaja peste noapte, pentru că nu au posturi create, organigrame și bugete aprobate, mai ales că ordonanța intră în vigoare de la 1 septembrie anul acesta.

Practic, din septembrie, vom asista la falimentul unităților protejate și lăsarea fără loc de muncă a câtorva mii de persoane cu dizabilități. Fără loc de muncă, aceste persoane cu dizabilități vor rămâne și fără o sursă de venit, fără servicii sociale și vor fi excluse din societate.

Rog pe această cale pe Ministrul Muncii și toți factorii implicați în această decizie total eronată să revină asupra Ordonanței 60 și să nu acopere nevoia de sume colectate la buget prin distrugerea vieții unor oameni.

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Bravo lui ca le da in gura la nesimtitii astia de la PSD. Foarte bine ce a zis Tapu. Niste nemernici astia rosii. Parlamentarii lor de ce nu iau masuri ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.