Examen pentru permis auto- schimbari de mult asteptate

0

   *Cursanții care au trecut de proba teoretică, dar au picat la examinarea practică, nu vor mai fi nevoiți să repete testarea la calculator *Iurii Nicorescu, profesor de legislație rutieră și președintele Asociației Profesionale a Instructorilor și Profesorilor de Auto-Moto Neamț: „Este un lucru foarte bun, deoarece se consideră un examen dobândit de drept, iar elevul se va putea axa în totalitate pe pregătirea practică“

Regulile de examinare pentru obținerea permisului de conducere se schimbă, din data de 5 octombrie 2015. Cursanții care au trecut de proba teoretică, dar au picat la examinarea practică, nu vor mai fi nevoiți să repete testarea la calculator. Acum, susținerea examenului se poate face în termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar cei care pică proba practică sunt din nou testați la teorie. Însă această regulă se va schimba de la începutul lunii octombrie, așa după cum reiese din Ordinul Ministerului Afacerilor de Interne nr.97/2015, care va modifica procedura de examinare stabilită prin ordinul MAI nr.268/2010.

Din 5 octombrie, persoanele care vor reuși la proba teoretică vor putea susține proba de traseu de mai multe ori, dacă vor pica la acest examen în perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. Pentru asta, candidații vor fi nevoiți să achite taxa de examinare și să facă cel puțin 6 ore suplimentare de pregătire practică.

Conform actului normativ, publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei luni: „Calificativul «admis» la proba teoretică permite susținerea probei practice în perioada de valabilitate a cursului de pregătire teoretică și practică (…). Candidații declarați «respins» la proba practică pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioadă de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată“. Totodată, candidații care nu se vor prezenta la testarea practică au posibilitatea să ceară oricând o altă programare în perioada de valabilitate a cursului de pregătire. În cazul în care, trece un an de la finalizarea școlarizării, susținerea examenului auto se va condiționa de efectuarea unui nou curs de pregătire. După data de 5 octombrie, persoanele care nu vor reuși la proba teoretică vor putea să susțină o nouă examinare, după cel puțin 15 zile de la respingere, însă cu achitarea taxei aferente.

Referitor la noua dispoziție, Ion Iurii Nicorescu, profesor de legislație rutieră și președintele Asociației Profesionale a Instructorilor și Profesorilor de Auto-Moto Neamț, ne-a declarat: „Este un lucru foarte bun, deoarece se consideră un examen dobândit de drept, iar elevul se va putea axa în totalitate pe pregătirea practică. Era momentul să preluăm și noi viziunea europeană în acest sens. Schimbări ar fi necesare și în modul în care se face testarea pe traseu. Această activitate ar trebui desfășurată de servicii civile descentralizate, care să fie total independente, așa cum se procedează și în statele civilizate, unde examinarea se face fără polițiști. Revenim la noua dispoziție, o consider un succes al Federației Naționale a Formatorilor Instructori Profesori din România, care, timp de 25 de ani, a susținut această cauză, precum și alte modificări. Este un model european transparent, axa principală fiind pregătirea teoretică, respectiv practica conducerii auto. Se cunoaște că marea majoritate a evenimentelor grave și foarte grave rutiere sunt cauzate de neimplementarea cu exactitate a deprinderilor practice. A fost imperios necesar să se facă această modificare legislativă la nivel național“.

Valentin ANDRIEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.