tvmneamt.ro a obtinut in exclusivitate informatii foarte importante in cazul Cameliei Smicala, medicul din Piatra- Neamt ai carei copii au fost rapiti de statul Finlandez, apoi familia fiind supusa unor presiuni ingrozitoare.

Drama acestei familii a ajuns astazi in atentia presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a efectuat o vizita in tara noastra, avand intalniri inclusiv cu presedintele Iohannis.

Cazul i-a fost prezentat lui Junker de deputatul PMP pentru Diaspora, Doru Coliu (Vezi- CAZUL SMICALĂ ÎN PARLAMENT- DEPUTATUL PMP DORU COLIU: ”CAZ DE UN DRAMATISM RAR ÎNTÂLNIT”). Presedinele CE a dat asigurari ca va studia cazul si ca va incerca sa vada ce este de facut.

Astazi am reusit sa am o foarte scurta intrevedere cu Jean Claude Junker, i-am inmanat o informare pe acest caz si a promis ca-l va studia. Din pacate lucrurile sunt destul de avansate in Finlanda, s-au dat hotarari judecatoresti, s-au luat decizii, de asta va fi destul de complicat sa se gaseasca o rezolvare, insa se va implica si Andreea Pastarnac, ministrul Romanilor de Pretutindeni, europarlamentarul Siegfried Muresan si senatorul Titus Corlatean care are experienta cazului Bodnariu din Norvegia. In paralel cu demersurile pe care deja le-am inceput, ni s-a sugerat sa punem bazele unei Legi Europene care sa prevada ca in cazurile cum este si acesta al Cameliei Smicala, speta sa fie rezolvata de institutiile de protectie a copilului din tara de origine a mamei. La nivel european sunt mii astfel de cazuri in care sunt implicati romani, de aceea vom initia si acest demers in urmatoarele zile” , a declarat pentru tvmneamt.ro, deputatul Doru Coliu.

Surse din Ministrul pentru Românii de Pretutindeni au declarat in exclusivitate pentru tvmneamt.ro, ca dupa o analiza a cazului, ministrul Andreea Pastarnac ar fi recunoscut ca Ambasada Romaniei in Finlanda a gresit grav in acest caz, pentru ca nu a informat si nu a luat masuri la timp, inca de la inceputul calvarului familiei Smicala. Daca nu s-ar fi intarziat, altfel ar fi stat lucrurile acum.

Luni, Doru Coliu va avea o intalnire cu ministrul Andreea Pastarnac si cu senatorul Titus Corlatean, in care se va analiza in detaliu cazul Smicala si se va adopata un plan pentru demersurile ce vor fi facute in perioada urmatoare.

Reamintim ca parlamentarii de Neamt si autoritatile locale nu s-au implicat absolut deloc in aceasta cauza, in afara de consilierul local Catalin Misaila care a organizat un protest ce s-a desfasurat sambata, 6 mai in Piatra- Neamt.  Deputatul Coliu este din Galati.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Sunt conectat la acest caz de peste un an. Cunosc multe, chiar foarte multe amănunte din acest caz. Am Comunicat în primăvara amului trecut, cu dna doctor Camelia Mihaela J. Smicală și îi înțeleg situația grea ca un părinte care, la rândul lui, a fost obligat să se lupte cu un sistem mult mai parșiv decât cel finlandez: sistemul românesc. Ca orice necunoscător, și dna Smicală a făcut, inițial, greșeli inerente, greșeli ale omului de bun simț care crede că un demon cu chip de om mai poate fi câștigat de partea luminată a vieții, acolo unde îl așteptau copiii -Mihai și Maria – pentru a primi protecția și atenția lui. Din păcate, acest monstru s-a folosit cu dibăcie de particularitățile cazului și de modul în care autoritățile finlandeze înțeleg să îi trateze pe străini: mult trâmbițata diversitate culturală e DOAR pentru a ne impune nouă – un popor și așa foarte primitor – o permisivitate sporită față de excentricitățile lor. La fel s-a folosit tatăl celor doi copii, fostul soț al doamnei doctor, și de modul pacifist în care dna Smicală a reacționat la violențele tot mai grave ale acestuia comise asupra ei inițial și, apoi, asupra copiilor.
    Dacă atunci ambasada ar fi intervenit decisiv, acum nu am fi vorbit despre un caz Smicală.
    În acest moment dnei doctor nu i-au mai rămas multe opțiuni pentru a se apăra și pentru a-și apăra copiii. Dar acestea există. Să așteptăm, cu incredere, un răspuns al domnului Junkers. Apoi, cei cărora ne pasă, va trebui să gândim împreună pentru a gasi noi soluții.
    Camelia, încă mă rog pentru voi! Iar rugămințile noastre, sigur, ajung unde trebuie. Curaj.
    Mulțumesc TVMneamț.ro!

  2. Din păcate greșelile ambasadelor costă! Neglijența și nepăsarea celor din ambasadă și guvern au facut să pierdem mulți copii sau sa dificulteze recuperarea acestora.Sunt cazuri si mai dramatice ,exemplu cazul Rusu,mama românca onorată de soț pt că a vrut sa il părăsească,copilul ramas la fosta nevastă a asasinului și la sora vitrega iar bunicii materne împiedicată in toate felurile posibile la vizita ,nu vorbim nici macar de dreptul la custodie(drept legal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.