Avertizarile lansate de tvmneamt despre pericolul iminent reprezentat de alunecarile de teren din comuna Farcasa, jud. Neamt, sunt confirmate oficial de experti ai Institutului Geologic al Romaniei. Dupa cum noi am spus in mai multe randuri, dupa inundatiile din urma cu 3 saptamani de la Farcasa, in mai multe locuri au aparut semne vizibile ale producerii alunecarilor de teren. In mod ciudat insa, nici pana nu am dezvaluit noi situatia, nici dupa, autoritatile judetene (CJ, Prefectura) nu au comunicat nimic despre asta, ca si cum pericolul nu ar fi existat, ba mai mult, nu au miscat niciun deget pentru a obtine punctul de vedere al unor specialisti.

A trebuit ca un ONG sa se implice in locul celor care stiu sa dea frumos in poze pe facebook. Este vorba despre ANICADO (Asociatia Nationala Impotriva Coruptiei, Abuzurilor si pentru Drepturile Omului), reprezentata in judetul Neamt de Alexandru Galusca. Membrii ONG-ului au sesizat Institutul Geologic al Romaniei. Expertii de acolo s-au aratat extrem de deschisi si dipsusi sa ajute si chiar daca pot face studii de profil in urma unei sesizari primite de la CJ Neamt, care se vede ca are alte preocupari decat viata oamenilor, au acceptat sa se deplaseze in zona in urma unei cereri a primarului comunei Farcasa, la insistentele ANICADO.

Cinci experti in geologie dotati cu echipament de ultima generatie au ajuns la Farcasa miercuri (11 iulie) si au inceput cercetarile in dupa-amiaza aceleiasi zile. Joi au facut acelasi lucru toata ziua insotiti de reprezentantii ANICADO, iar in aceasta dimineata (13 iulie) au plecat inapoi spre Bucuresti. In tot acest timp, desi au fost informati despre prezenta expertilor in zona, nimeni de la Prefectura, CJ Neamt si ISU nu a fost interesat sa stea de vorba cu ei.

Potrivit datelor furnizate de Alexandru Galusca, cel care a participat la efectuarea studiilor pe parcursul celor doua zile, expertii au descoperit ca pentru judetul Neamt exista o harta numita ”de hazard” la scara 1:100000. Pentru a putea fi de folos, harta ar fi trebuit sa fie la scara 1:25000. Harta de hazard a fost realizata in 2012 de catre un SRL (inca nu avem toate datele, dar vom investiga pentru a vedea cine este SRL-ul si cati bani s-au incasat pentru o harta inutila), la comanda CJ Neamt. CJ are obligatia prevazuta prin lege, ca la fiecare 6 ani sa intocmeasca o harta de acest gen. Au trecut deja 6 ani de la ultima si una noua inca nu a fost intocmita, semn ca autoritatile nu pun mare pret pe asa ceva.

Costurile pentru un studiu amanuntit sunt foarte mari, de aceea el nu poate fi facut decat la solicitarea CJ Neamt. Un astfel de studiu presupune si folosirea unui avion special care poate prospecta terenul din aer pana la o adancime de peste 100 de metri. Expertii au putut insa sa faca un studiu preliminar, iar concluziile lui sunt mai mult decat ingrijoratoare. In urma masuratorilor s-a constatat ca in cel putin 3 locuri, in special in satele Stejaru si Bușmei situatia este la limita DEZASTRULUI. Urmatoarea ploaie de 30-50 de litri/mp poate produce o adevarata tragedie. La aceasta ora, la Stejaru, chiar si săparea unui simplu beci poate duce la surparea unui intreg versant. In mod inexplicabil cel putin pentru moment, s-a constatat ca in sol sunt mari acumulari de apa care continua sa se scurga de pe versanti, dar nu la suprafata ci in interior. O interventie in acest moment pentru reglementarea situatiei nu se poate face tocmai din cauza acestei stari de fapt. Pana nu se usuca solul nu se poate face nicio lucrare. Asta daca bine-nteles nu va mai ploua. Daca ploile vor continua, se impune masura evacuarii de persoane pentru ca solul este extrem de instabil. Cei care au efectuat studiul spun ca la Bușmei si Farcașa se petrec fenomene destul de ciudate care cu greu pot fi explicate stiiintific. Este vorba despre cum s-au format torenti atat de puternici care au spulberat totul in cale si care au antrenat cantitati enorme de bolovani mari si grei, transportati pe distante foarte mari.

Expertii  Institutului Geologic al Romaniei atrag atentia ca autoritatile judetene trebuie sa intervina de urgenta. Principala institutie care poate face ceva concret este CJ Neamt. Trecem peste faptul ca trebuia sa faca ceva pana acum, dar cum este mai bine sa se ia masuri mai tarziu decat niciodata, conducerea CJ nu are de facut decat sa ceara o expertiza de urgenta, apoi se pot identifica si solutiile care trebuie aplicate pana nu vom asista la o adevarata tragedie.

Noi am aflat ca de peste 2 ani, primarul de la Farcasa a facut mai multe cereri catre autoritati sa fie trecuti anumiti torenti si tronsoane de paraie de la Apele Romane in administrarea primariei pentru a putea fi facute lucrari de amenajare impotriva inundatiilor. Nu l-a bagat nimeni in seama si aici se pare ca este vorba despre niste interese financiare asupra carora vom reveni intr-un material viitor. De asemenea, de-a lungul timpului, ISU Neamt a facut mai multe rapoarte care vizau pericolul alunecarilor de teren. Col. Ioan Nitica, seful ISU Neamt a confirmat informatia, insa nu a putut oferi numarul exact al rapoartelor pentru ca este nevoie de timp pentru a verifica. Potrivit unor surse este vorba despre zeci de rapoarte facute in ultimii 3-4-5 ani care atrag atentia asupra faptului ca apar semne de alunecari de teren in comuna Farcasa. Ele au fost trimise catre Prefectura si IGSU, insa se pare ca acolo au ramas, desi trebuiau sa junga pe masa guvernului si ale organismelor de specialitate cum este si  Institutului Geologic al Romaniei. In baza rapoartelor, daca ele nu ar fi fost trecute sub tacere, s-ar fi facut expertize stiintifice si in prima faza, dupa stabilirea gradului de risc, ar fi fost notificata ANM (Agentia Nationala de Meteorologie),care ar fi transmis alerte si in cazul in care aparea pericolul unor alunecari de teren in urma precipitatiilor abundente. Dar pare ca pentru cineva sunt mai presus interesele oculte decat vietile oamenilor.

Un raport intocmit un urma acestor studii preliminare efectuate la Farcașa va fi trimis de  Institutului Geologic al Romaniei catre ministerele de resort dar si catre CJ Neamt.

Per ansamblu, situatia pare a fi critica pe toata Valea Muntelui. De la Bicaz la Borca si de la Poiana Largului la Pipirig. Si nu de ieri de azi ci de peste 20 de ani de cand au inceput sa apara primele semne de alunecari de teren. A se vedea surparile de pe drumul national Bicaz- Poiana Largului si de pe drumul national Poiana Largului- Petru Voda-Pipirig. Mai nou, odata cu ultimele inundatii, alunecari de teren s-au produs si in comuna Hangu. Ati auzit pe cineva de la Prefectura sau de la CJ Neamt sa emita vreun comunicat oficial despre pericolul in care sunt mii de oameni?

Acum este mai mult decat clar de ce se tine totul ascuns. In primul rand pentru ca in institutii incompetenta este la ea acasa. Numirile si angajarile pe baza de adeziune la partid si pe baza de nepotisme si amantlâcuri au facut sa dispara oamenii bine pregatiti si dedicati comunitatilor. In al doilea rand, pentru ca sunt interese financiare enorme ale Apelor Romane, Romsilva, ocoale silvice private, etc. Si in al treilea rand, pentru a fi protejati cei dinaintea celor care astazi se fac ca nu pot dormi noaptea de grija electoratului.

Totodata, poate se intelege mai bine acum de ce publicatii ca tvmneamt sunt pe lista neagra a oportunistilor de cariera, cum este si prefectul Daniela Soroceanu si au interzis la informatii dar si sa puna intrebari incomode. Noi vom continua insa sa ne facem datoria si sa informam corect cititorii, fara sa ne ascundem dupa deget si sa ne facem ca nu vedem, doar pentru a canta in struna unora care prin incompetena si arivism ajung in functii vremelnice si pun in pericol vieti.

Mai jos, un reportaj realizat de tvmneamt la Farcasa, dupa 2 zile de la inundatii. De la minutul 16:10, alunecarile de teren din satul Stejaru.

P.S. Vom incerca maine (14 iulie) sa realizam un material video in direct de la Farcasa cu reprezentantul ANICADO si cu primarul Cristian Gheorghiu, pentru a afla mai multe amanunte despre pericolul care-i paste pe cei de acolo si pe care ilustrii nostri politicieni din fruntea tarii si a judetului se fac ca nu-l vad.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.