Explicații despre modul de funcționare la acest moment a semaforizării pe tronsonul Strada Dimitrie Leonida – Bulevardul 9 Mai

Primăria Piatra Neamț: Săptămâna aceasta au fost puse în funcțiune noile semafoare de pe tronsonul Strada Dimitrie Leonida – Bulevardul 9 Mai. Timp de o lună de zile, semafoarele vor funcționa în regim local, cu timpi prestabiliți, adică ele nu vor fi coordonate de Sistemul de Management al Traficului și Centrul de Comandă și Control. În această perioadă, Sistemul de Management al Traficului va colecta datele de trafic ce vor sta la baza funcționării lui optime.

Colectarea datelor de trafic se realizează prin senzorii din asfalt care înregistrează mașinile care îi traversează. În intersecții sunt montați câte doi senzori pentru fiecare ieșire din intersecție, iar la intrările de pe străzile laterale câte unul.

Ca exemplu, semaforul de la intersecția străzii Progresului cu str. Dimitrie Leonida este un semafor la cerere, adică în asfalt există un senzor (o buclă inductivă) care simte autovehiculul și atunci transmite un semnal semaforului pentru a oferi culoarea verde. Vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului transversal pentru oprire, la limita trecerii de pietoni, iar în lipsa acestuia (conform Codului Rutier) în dreptul semaforului. Dacă autovehiculul este oprit la o distanță mai mare de marcaj / semafor, senzorul nu percepe că se solicită culoarea verde și semaforul rămâne roșu pentru a fluidiza traficul pe coridorul de mobilitate.

Luna aceasta, semafoarele funcționează cu timpi prestabiliți, respectiv în momentul în care senzorul recepționează un autovehicul la semafor, se declanșează timpul prestabilit până la schimbarea culorii semaforului din roșu în verde.

Sistemul de Management al Traficului va începe să fie complet funcțional pe tronsonul Strada Dimitrie Leonida – Bulevardul 9 Mai din data de 1 noiembrie, moment din care vor fi reglați timpii de așteptare în intersecții, iar traficul va fi optimizat în funcție de intervalele orare, numărul și tonajul autovehiculelor, condițiile de vreme severă etc.

De asemenea, în ceea ce privește traficul pietonal este important de știut că semafoarele pentru pietoni de pe culoarele de mobilitate modernizate sau care sunt în curs de modernizare sunt dotate cu senzori de atingere, care funcționează după același principiu ca și senzorii pentru semafoarele auto. Pentru a declanșa culoarea verde a semaforului, pietonii trebuie să apese butonul respectiv (conform imaginii de mai sus) și atunci va apărea semnalul luminos (roșu intermitent) de pornire a timpului prestabilit până la culoarea verde. Odată cu punerea în funcțiune a Sistemului de Management al Traficului, acești timpi așteptare vor fi și ei automatizați pentru optimizarea traficului.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.