Complexul Muzeal Judetean Neamt, Consiliul Judetean Neamt si Muzeul de Istorie Roman organizeaza, pana pe 4 octombrie, Expozitia temporara „Vestigii medievale din Targul Romanului (punctul La Biblioteca) – Un atelier mestesugaresc din vremea lui Alexandru cel Bun”. Tematica expozitiei se bazeaza pe obiectele inedite descoperite cu prilejul supravegherii arheologice din anul 2013, de la Biblioteca „George Radu Melidon” din Roman, din zona parcului, dar si din curtea interioara a cladirii.
Expozitia isi propune valorificarea acestor artefacte si ilustrarea unor aspecte din viata cotidiana a Romanului medieval, necesare pentru cunoasterea trecutului musatin de catre specialisti, dar si pentru publicul amator, inclusiv cu scopul sustinerii unor lectii de istorie pentru elevii scolilor generale si liceale.
Obiectele expuse au fost descoperite cu prilejul lucrarilor de consolidare a fundatiei exterioare a bibliotecii „George Radu Melidon” din Roman, cand au fost identificate doua ateliere mestesugaresti din Epoca Medievala, incluzand dovezi arheologice numeroase si variate: piese din os, piatra, lut si metal. Conform planului expus, atelierul avea o forma patrata ori dreptunghiulara, construit dintr-un schelet cu barne din lemn si peretii din scanduri (s-au pastrat resturi din structura sa), iar acoperisul era in doua ape. Intrarea se afla pe latura vestica, sub forma unui garlici si avea in preajma doua tatani, un carlig, un lant si un zavor.
Datarea unui dintre ateliere s-a facut pe baza celor 6 monede gasite in interiorul sau, toate emise in timpul domniei lui Alexandru cel Bun, atelierul functionand din timpul voievodului amintit si pana in momentul in care a fost distrus, in urma unui incendiu, multe dintre piese fiind arse.
Distanta dintre cele doua ateliere mestesugaresti este de circa 12m-15m, fapt ce dovedeste ca zona unde se afla in prezent biblioteca era in perioada medievala (secolele XV – XVII) centrul vietii mestesugaresti a Romanului, in apropierea Pietei, Cetatii Musatine, Episcopiei si a principalelor drumuri comerciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.