In ultimele zile, spatiul public a fost invadat cu stiri false publicate pe mai multe site-uri fantoma, privind modificarea codului rutier. Se anuntau masuri drastice, cum ar fi suspendarea permisului de conducere ani de zile pentru diferite abateri, sau suspendarea permisului daca nu sunt platite amenzile. In acest sens, foarte multi cititori TvmNeamt au trimis intrebari pe adresa redactiei, cerand lamuriri asupra acestor zvonuri.
Prin urmare, ne-am adresat IPJ Neamt, iar raspunsul oficial primit confirma ca este vorba despre stiri false: ”Vă anunțăm noi când apar modificări ale legislației rutiere. Nu intră în vigoare nicio astfel de schimbare, iar informatiile aparute in spatiul online sunt fake news. Orice modificare a legislatiei se va publica in Monitorul Oficial. Ca de fiecare data, pentru orice modificare a legislatiei Compartimentul Relatii Publice din cadrul I.P.J. Neamt va emite o nota de informare”, a precizat Robert Costân, purtator de cuvant al IPJ Neamt.
Cum poti sa recunosti stirile false:
Titlul materialului
E mai simplu decât ai crede să recunoști falsitatea. Poate fi detectată încă din titlu. Dacă sună alarmist, incredibil ori conspiraționist, e foarte probabil să fie. Efectul poate fi indus în două feluri:
(1) prin formă (majuscule, semne de exclamare și boldire) și
(2) prin cuvinte alese cu intenție.
Un titlu formulat din superlative sau cuvinte ce trimit la:
:: Conspirație și secret-ism (”Adevărul din spatele…”; ”Fața ascunsă a…”; ”Mâna invizibilă… ”);
:: Stări emoționale extreme (”înfiorător; sfâșietor; dramatic”);
:: Exagerarea și extraordinarul (”fabulos”; ”colosal”; ”catastrofic”; ”incendiar”),
anunță un conținut probabil exagerat, răstălmăcit ori mincinos întru totul.
Recomandarea mea e să nu citești mai departe, ca să te ferești de conținutul manipulativ, ce mizează pe eroarea cognitivă ”ceea ce vezi este ceea ce crezi” sau, mai exact, ceea ce vezi și citești e adevărul ori realitatea.
Totuși, dacă mori de curiozitate, adoptă o atitudine sceptică vizavi de ideile transmise. Să ai pregătite interogații precum: unde sunt dovezile?; care sunt probele?; de unde știi? (Ai ghicit în stele sau ce?).
Să vedem împreună câteva titluri: ”Pierderi FABULOASE la CFR Călători”, ”Anunț înfiorător făcut de Bloomberg”, ”A murit după o partidă de sex. Ce i-a făcut iubitul în pat…”, ”Caz șocant în Alba!”.
Ce-l recomandă pe cel care informează?
Priceperea sau expertiza persoanei care face declarațiile pe un anume subiect contează. Mulți oameni au opinii sau comentează despre diferite subiecte la care n-au nicio pricepere, deoarece nimic, dar NIMIC, nu-i califică pentru opinii informate. Fie nu au autoritatea profesională, fie nu mai prezintă credibilitate (chiar dacă au patalamale) pe acel subiect. De multe ori sunt nu doar nepricepuți, ci și ignoranți, ceea ce nu-i împiedică de la exprimarea în termeni absoluți. Iar asta devine cu atât mai grav dacă au certificări, titluri academice ori funcții publice. Aceștia sunt amăgiți de iluzia cunoașterii care, în combinație cu atitudinea prezumțioasă, produce enormități ori bazaconii la foc automat. Se mai cheamă delir prin manuale de psihiatrie, adică atunci când avem o înșiruire de idei relativ structurată dar fără corespondență cu datele realității. Spre exemplu, dacă privești mai întâi la vorbele ministrului LOV(E), apoi în fluturaș și îți iese cu virgulă, realizezi cu uimire ”delirul” dumneaei (cu ghilimele fiindcă nu-i chiar delirul patologic).
Prezentarea surselor informaţiei prezentate
Oamenii vigilenți vizavi de propriul discurs și pregătiți profesional autentic manifestă prudență în exprimare. De obicei, caută să nu fie categorici și se feresc de concluzii absolute, bătute-n cuiele veșniciei. Îți prezintă cu transparență procesul de raționare ce le susține concluzia și îți pun la dispoziție sursele lor de informare și dovezile. Și mai important, zic eu, sunt deschiși la dialog, adică se feresc de răstălmăcire, intimidare și secretomanie.
Acele articole sau declarații care nu fac trimitere la sursele originare sau/și care nu citează cu ghilimele sunt… citeste continuarea AICI
Ionut CORFU