Dacă în alte locuri s-a incercat atragerea populatiei la vaccinare prin diverse metode, de la tombole cu masini pana la oferirea de mici cu muștar și pâine, în Neamț, fără astfel de impulsuri, vaccinarea este varză, adica un fiasco total.

Pana astazi, doar 10% dintre nemteni s-au întepat cu potiunea magică antiCovid, desi in ultimele doua saptamani s-au deschis noi centre in aer liber si s-a apelat la diverse alte strategii, cum ar fi puncte de vaccinare in locurile turistice aglomerate, sau au fost initiate asa-numite campanii maraton in Piatra Neamt sau Roman. Cu toate astea, numarul nemtenilor care s-au vaccinat, este extrem de mic, printre cele mai mici din tara.

Conform datelor furnizate ieri de DSP Neamt, 56.952 de nemteni (10% din populatie) erau vaccinati cu ambele doze si 69.000 primisera prima doza. Avand in vedere ca se administreaza si vaccinuri cu o singura doza, procentul celor vaccinati ar putea fi un pic mai mare de 10%, insa chiar si asa, rata de raspuns la campania de vaccinare, este mult sub tintele propuse de autoritatile centrale si locale. Mai ales in ultima saptamana, in Neamt, campania a fost un eșec, la asta contribuind din plin si vremea nefavorabila.

Situatia la zi, transmisa de DSP Neamt, redactiei tvmneamt:

Nici la nivel national lucrurile nu stau mai bine, Romania fiind printre ultimele tari din UE la numarul persoanelor vaccinate.

In judetul Neamt se inregistreaza si un paradox, am putea spune, intrucat chiar daca rata de vaccinare este foarte redusa, incidenta scade pe zi ce trece. Ieri, in tot judetul, mai existau doar 69 de persoane infectate, iar incidenta per total judet se apropie foarte mult de ZERO (Amanunte AICI Incidența în Neamț aproape de ZERO, în 58 de localități nu mai există Covid. Spitalul Județean, închis pentru 30 de pacienți)

Un alt paradox, este ca Spitalul Judetean ramane inchis pentru cateva zeci de pacienti. Conform unor date de ultima ora, conducerea spitalului a prezentat ieri DSP un nou plan de redeschidere (de la inceputul lunii iunie, mai multe planuri au fost respinse pentru ca nu erau conforme cu realitatea si cu legislatia). Noul plan urmeaza sa fie analizat astazi (15 iunie) si se pare ca ar fi unul ceva mai bine intocmit, deci, exista sanse reale ca spitalul sa fie redeschis in zilele urmatoare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.