Mii de nemteni asteapta de peste o luna de zile sa li se elibereze documentele de identitate, iar criza pare sa nu aiba o rezolvare, cel putin pe moment.

Explicatia autoritatilor ar fi ca Guvernul a ramas fara materialul din plastic din care se fac buletinele, iar problema este extinsa la nivel national.

Mii de nemteni asteapta de peste o luna de zile sa li se elibereze Cartile de Identitate, in conditiile in care pana acum, procedura dura cel mult o saptamana.

Loredana Popescu, șefa Serviciului de Evidenta a Populatiei Piatra Neamt, a declarat pentru tvmneamt ca nu s-a mai cofruntat pana acum cu o situatie asemanatoare. Materialul din  care se fac buletinele ar trebui sa fie asigurat de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) Bucuresti, institutie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. De aici, materialul ar trebui sa ajunga in teritoriu, in cazul de fata, la Biroul Judetean de Administratie a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor (Neamt), unde se si tiparesc/imprima actele de identitate. Prin urmare, Birourile de Evidenta a Populatiei, care elibereaza documentele, nu pot face nimic, decat sa astepte. Pana cand, inca nu se stie.

Tot ce poate face Biroul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, este sa preia cererile pentru Cartile de Identitate si sa informeze din cand in cand pe cei care au nevoie de buletine, ca termenul pentru eliberare se prelungeste. Ultimul mesaj trimis catre cei care asteapta, nu prevede un termen, pentru ca nici la nivel central nu se stie ce se va intampla, cand se va gasi o rezolvare.

 

Primele probleme au inceput sa apara in luna februarie, iar de atunci, criza s-a adancit, la acest moment mii de nemteni asteptand de peste o luna de zile sa primeasca documentul de identitate. Doar la SCLEP Piatra Neamt sunt cam 500 de cereri al caror termen a fost depasit cu 30 de zile. ”La nivelul SPCLEP Piatra Neamt care arondeaza 14 comune si municipiul Piatra Neamt sunt aproximativ 500 de cereri de eliberare a actului de identitate pentru care s-a prelungit termenul de solutionare peste 30 de zile, cu aprobarea sefului de serviciu, potrivit prevederilor art. 15 alin. (5) din O.U.G. 97/2005, republicata, privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, cu modificarile si completarile ulterioare. Cetatenii au fost informati cu privire la prelungirea termenului de solutionare a cererilor”, a declarat Loredana Popescu, șef Serviciu.

O mica rezerva de materiale ar mai fi, insa se foloseste doar pentru cazuri urgente. Cetatenii cu Carti de Identitate expirate, le pot folosi in continuare. Acestea raman valabile pana la eliberarea noilor buletine.

O cauza a crizei ar fi schimbarea furnizorului materialului din care se confectioneaza documentele. tvmneamt.ro a incercat sa obtina explicatii oficiale de la (DEPABD) Bucuresti. Ni s-a solicitat sa trimitem o cerere scrisa, insa pana la acesta ora nu am primit niciun raspuns.

Asadar, Guvernul Romaniei nu poate rezolva de aproape doua luni o criza a documentelor de identitate, insa pretinde ca gestioneaza ditamai pandemia. În orice caz, pana acum romanii au avut parte de fel de fel de crize, dar cu o criza a plasticului pentru Carti de Identitate, sigur nu s-au mai cofruntat si probabil ca nicio tara din lume nu s-a aflat vreodata in imposibilitatea de a elibera documente de identitate pentru cetateni, fara a gasi o solutie in aproape doua luni de zile.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.