Comuna Farcașa a găzduit sâmbătă, 21 octombrie, a doua ediție de succes a Festivalului de Gastronomie Montană Gastrofest II- 2023.

Ca și anul trecut, Festivalul a oferit participanților ocazia de a savura mâncăruri tradiționale delicioase, dar și de a degusta un pahar de vin excelent, care se potrivește perfect cu preparatele montane, sau băuturi tradiționale distilate, care au fost transmise din generație în generație în aceste regiuni.

Manifestarea a debutat cu Conferința Forumului Montan din Romania-Filiala Neamț, la Grand Salon Orient. În cadrul acestei conferințe au fost abordate teme ca: Turismul gastronomic – parte a strategiei de dezvoltare a turismului; Dezvoltarea agroturismului în cadrul gospodăriilor montane tradiționale, sursă de venit suplimentar și posibilitatea de a valorifica la un nivel superior materiile prime și produsele din gospodărie; Provocări ale fermierilor și producătorilor montani, în actuala programare 2023 – 2027.

Temele suspuse dezbaterii, scot în evidență preocuparea noastră permanentă de a căuta soluții de dezvoltare pentru a reuși să creștem nivelul de trai și pentru a putea face din zona noastră o zonă atractivă, o zonă turistică. Și nu putem face acest lucru decât prin creşterea competitivităţii economice a gospodăriilor şi a fermelor de familie și valorificarea superioară a materiilor prime şi a produselor montane. Adică turismul montan, turismul gastronomic, acel agroturism în cadrul gospodăriilor montane.

Comuna Farcașa este o comună deosebit de frumoasă și pretabilă turismului. Avem o poziție geografică excelentă, o gastronomie pe măsură, cultură și tradiții deosebite, oameni primitori. Trebuie să valorificăm toate aceste avantaje și  să ne dezvoltăm”, a declarat primarul Bogdan Țifui, în deschiderea conferinței.

În partea a doua a zilei, a urmat Expoziția Deliciilor Culinare Montane – începând cu orele 13.00, în Spațiul expozițional agro-silvo-pastoral din satul Frumosu. Aici au fost degustate produse alimentare montane atât din comuna Farcașa, cât și din localitățile învecinate, dar și din zona GAL Ținutul Zimbrilor-  comunele Vânători-Neamț, Agapia, Ghindăoani, Bălțătești, Crăcăoani. Totodată, fermierii de pe Valea Muntelui, au expus animale – bovine, ovine, caprine sau cabaline.

           Atmosfera a fost întreținută cu un program artistic popular, susținut de Viorica Macovei, Grigore Gherman, Ansamblul Florile Ceahlăului, Ansamblul Izvoarele Borcutului, Trupa Bistr-Art, Ansamblurile Florile și Codrii Stânișoarei, Surorile Seserman din Suceava și alti artiști locali. Festivalul s-a încheiat cu un foc de tabără.

Ca o continuare a seriei de evenimente de sâmbătă, fărcășenii au avut motive de mândrie și bucurie, și duminică, 22 octombrie, când a avut loc conferirea, post-mortem a titlului de “Cetăţean de Onoare al comunei Farcașa, județul Neamț” Părintelui PETRONIU TĂNASE Stareț al Schitului Românesc Podromu din Sfântul Munte Athos.

Tot duminică, pe parcursul desfășurării Balului Gospodarilor, au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Toți cei care au ajuns la jumătate de secol de căsnicie, au primit o diplomă de fidelitate, un buchet de flori, plus o invitație la bal.

Ionut CORFU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.