Numarul femeilor implicate în politica românească este considerabil mai scăzut decât cel al bărbaţilor. România se situează pe locul 91 din 136 de ţări analizate, tinzând spre capătul opus al egalităţii de gen în viaţa politică.
În Parlamentul României, 11,7% dintre membri sunt femei, adică 68 dintre cei 583 de parlamentari. În Camera deputaţilor, procentul acestora este de 13,3%, iar în Senat, 7,4%. În actualul Guvern din cei 25 de miniştri, 5 sunt femei.
Comparativ cu media mondială de 20,8% femei în parlamenete, România se află printre codaşii clasamentului, cu doar 11,7% membri de gen feminin.
Site-ul femeileinpolitica.ro sustine ca avem nevoie de femei in politică deoarece includerea femeilor poate contribui la procesul de democratizare si la cresterea legitimitatii in democratiile consolidate.
Elveţia şi Lituania sunt state europene conduse de doamne Preşedinte. Alte trei ţări europene – Marea Britanie, Olanda şi danemarca sunt reprezentate de regine. Germania şi Danemarca au ca premier doua doamne.
Studiile arată că în ţările unde femeile sunt mai bine reprezentate politic, domenii precum asistenţa socială, sănătatea şi învăţământul beneficiază de un altfel de buget şi un altfel de interes. Sociologii explică acest lucru prin faptul că femeile au o mai mare aplecare asupra caracterului social al domeniilor.
Un sondaj INSCOP realizat la comanda ziarului Adevarul arată faptul că 47% din români ar vota o femeie pentru funcţia de preşedinte al României.

https://www.youtube.com/watch?v=9KTwdlNTdTg

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.