Fenomenul produs la cascada Bigăr (eroziune naturala) incepe sa-si faca simtita prezenta si in Masivul Ceahlau, din judetul Neamt. Un turn din piatra din Ocolasul Mic, s-a prabusit, anunta Salvamont Neamt. Fenomene asemanatoare s-au mai produs sau sunt pe cale sa se mai produca pe Ceahlau, atrag atentia salvamontistii. ”In urma cu cateva zile unul din turnurile Ocolasului Mic s-a prabusit din cauze naturale. Stanca uriaza cantarind probabil sute de tone a traversat poteca turistica care lega Ocolasul Mic de Cabana Dochia . Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turisti in momentul prabusirii.

O echipa din cadrul compartimentului prevenire impreuna cu specialistul nostru in geologie s-au deplasat in zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc avand in vedere ca zona este traversata de o poteca turistica deosebit de fracventatata in sezonul de vara. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia)
Concluzia pe scurt esta ca prabusirea turnului se datoreaza eroziunii in urma procesului indelungat de inghet /dessghet acesta erodand liantului care sustinea blocurile de calcar. In partea superioara s-a observat si o urma a unei descarcari electrice de proportie mare care este posibil sa fi creat vibratiile care a declansat dislocarea
Salvamont Neamt avertizeaza turistii ca trebuie sa circule cu maxima precautie pe anumite trasee, unde s-ar putea surpa si alte elemente de stanca: ”La ora actuala exista fragmate de diverse dimensiuni aflate in instabilitate si care se vor desprinde ulterior existand posibilitatea de a intersecta poteca turistica
In zilele urmatore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata de noi periculoasa. Masuri de siguranta :
-Nu stationati in acea zona .
-Traversarea se va efectua individual si nu in grup .
-Nu parcurgeti traseul la primele ore ale diminetii .
-Nu parcurgeti traseul in conditii de precipitatii.
-Pe perioada de iarna traseul va fi inchis traficului turistic.
-Sub nici o forma nu parasiti poteca turistica si nu intrati in Brana Estica a Ocolasului Mare
Ionut CORFU (sursa foto: Salvamont Neamt)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.