General
Citit de: 1 ori

Fermierii prefera PFA

Spatiu nou pentru Societatea de Scleroza Multipla Neamt
Sesizari – fraude electorale

Fermierii au la dipozitie o paleta larga de forme juridice de inregistrare la Registrul Comertului. Ei prefera, insa, PFA-urile urmate de intreprinderile individuale. Adica Persoana Fizica Autorizata. La coada clasamentului sunt intreprinderile familiale. La nivel national, sunt inregistrate 18.170 PFA-uri, 16.516 Intreprinderi Individuale si doar vreo 1200 Intreprinderi Familiale. Pastrand proportiile, ca structura, formele juridice de inregistrare se pastreaza si in judetul Neamt.
Pe lista avantajelor acestei forme juridice se afla costurile reduse la infiintare reprezentand taxele percepute de Registrul Comertului in valoare de aproximativ 250 de lei. In plus, contabilitatea se poate tine chiar de persoana care solicita inregistrarea. Persoana Fizica Autorizata poate avea angajati si are trei obligatii catre stat: impozitul de 16% pe venitul net, contributia la Sanatate si sistemul de pensii.
In schimb, pentru a depune o PFA este necesara dovada pregatirii sau a experientei profesionale a solicitantului in domeniul de activitate aferent. In plus, acesta va trebui sa achite contributiile si in anii in care nu realizeaza nici un venit.
Daca fermierul prefera inregistrarea ca SRL, poate alege mai multe codul CAEN ceea ce ii va permite sa desfasoate mai multe activitati. In plus, nu trebuie sa depuna documente care sa ateste pregatirea profesionala. Pe lista dezavantajelor se numara costurile mai ridicate pentru infiintare care se ridica la 550 de lei pentru un SRL cu un singur asociat. In plus, este necesar si un capital social de minim 200 de lei. In plus, asociatii trebuie sa plateasca pe langa impozitul pe profit, alti 16% impozit pe dividente, singura forma legala de a scoate bani din firma. In comparatie cu SRL, Intreprinderea Individuala prezinta o serie de avantaje. Se poate inregistra intr-un termen scurt, asemanator celui necesar pentru SRL. In schimb, costurile pentru infiintare sunt mult mai reduse, de doar 250 de lei comparativ cu 700-800 de lei la SRL. In plus, exista obligativitatea de a plati a stat 16% pe veniturile realizate din activitati independente si asigurarile de sanatate. Practic, se elimina cei 16% aplicati pe dividende pe langa impozitul pe profit. Ca si in cazul SRL-urilor, si intreprinderile individuale pot avea mai multe obiecte de activitate. Spre deosebire de celelalte forme de inregistrare, pentru Intreprinderea Familiala este nevoie de un acord in forma scrisa incheiat intre membrii familiei. Impozitul pe venit se achita pentru fiecare asociat al intreprinderii individuale, cat si contributiile la asigurarile sociale si de sanatate.

Distribuie știrea:

Etichete: fermieri, Neamt, pfa, srl
Articolul anterior
Spatiu nou pentru Societatea de Scleroza Multipla Neamt
Articolul următor
Sesizari – fraude electorale

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed