Actualizare stire- 7 februarie: Cruntul adevăr de la Poiana Teiului: ZERO lei pentru școli

Stirea initiala: Cazul celor 5 copii intoxicati in aceasta dimineata (6 februarie) in scoala din satul Petru Voda, comuna Poiana Teiului, judetul Neamt, scoate la iveala lipsa crasa de implicare a primaritei PSD, Ana Ancuta, in rezolvarea problemelor comunitatii (Vezi AICI stirea initiala- Copii intoxicați cu monoxid de carbon, la o școală din Neamț)

Potrivit declaratiilor prefectului judetului Neamt, George Lazar, facute in urma cu scurt timp intr-o conferinta de presa, primarita Ana Ancuta stia ca centrala termica a scolii este defecta. Primaria fusese informata inca de pe 25 noiembrie 2019 ca sunt probleme cu centrala, in urma unui control ISU Neamt. Conform unor documente (foto jos) intrate in posesia tvmneamt.ro, Primaria Poiana Teiului fusese informata ca la scoala pe care o are in administrare, exista un pericol iminent pentru elevi, deci in mod sigur stia si primarita Ana Ancuta. In documentele intocmite de reprezentantii ISU Neamt in luna noiembrie 2019, scrie negru pe alb: ”centrala termica de la Scoala Petru Voda nu se exploateaza conform reglementarilor tehnice specifice in sensul ca sunurul de azbest din jurul portitei cazanului este deteriorat astfel ca in interiorul camerei centralei termice se degaja fum.” De altfel, primarita a ajuns la fata locului mult dupa producerea evenimentului de astazi, sustin martorii.

Faptul ca centrala reprezinta un real pericol pentru vietile si sanatatea elevilor, reiese si din pozele facute astazi la fata locului, imediat dupa incident. Din imagini se poate observa ca din centrala se degaja constant fum si ca trecerile tevilor prin pereti in incaperile invecinate, nu erau deloc izolate. Clasa in care se aflau copiii intoxicati era perete in perete cu incaperea in care functiona centrala pe lemne.

Desi primarita a fost informata cu aproape 3 luni in urma, atat de ISU cat si de directoarea scolii, nu a luat nicio masura, iar deznodamantul ar fi putut fi unul tragic si am fi putut asista la o adevarata nenorocire, pentru ca astazi dimineata, in scoala erau peste 100 de copii. Cei 5 copii intoxicati erau de clasa a III-a si a VI-a. 4 dintre ei au primit ingrijiri medicale pe loc apoi au fost transportati la spitalul din Targu Neamt pentru investigatii suplimentare. Al cincilea copil, o fetita de 12 ani care a fost preluata de ambulanta in stare de semiconstienta, a ramas internata la spitalul din Targu Neamt, insa din fericire, viata nu-i este in pericol.

Despre incident a fost informat si Ministrul Educatiei, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

Prefectul George Lazar a calificat evenimentul ca fiind unul foarte grav si a acuzat de iresponsabilitate pe cei care ar fi trebuit sa ia masuri. El a mai afirmat ca Prefectura va sesiza organele de cercetare penala.

La ora redactarii, la Prefectura Neamt fusese convocata o sedinta de urgenta la care vor participa sefii ISJ, IPJ, ISU si Inspectoratului de Stat in Constructii. In urma sedintei se vor stabili masurile care se impun a fi luate.

Cursurile la scoala in care s-a produs incidentul, au fost suspendate pana la remedierea situatiei.

Primarita Ana Ancuta nu a putut fi contactata, insa daca doreste sa aiba un punct de vedere, o poate face pe adresa de mail tvmpiatraneamt@gmail.com

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.