O petitie online cu indemnul ”Fii om cu animalele” a fost lansata pe 27 februarie si aduce din nou in centrul atentiei pe ursoaica Anca (foto) tinuta prizoniera de peste 20 de ani la gradina Zoo din Piatra- Neamt.

Ursoaica ar trebui mutata in ȋn sanctuarul urşilor “Libearty” de la Zărneşti pentru ca locul in care este acum nu ofera conditiile minime prevazute de lege in ceea ce priveste dimensiunile spatiilor in care ar trebui tinute animalele. Koszeghi Alexandra (fiica chirurgului din Piatra- Neamt, Iosif Koszeghi) initiatoarea petitiei afirma ca incalcarea legii se face cu acordul tacit al primariei Piatra- Neamt care exploateaza fara mila animalele si protejeaza interesele firmei Solaris care are parcul in concesiune pana in anul 2021. Fara ursoaica, s-ar pierde un reper important al parcului si automat, firma ar avea incasari mai mici pentru biletele de intrare.

Loading...

Transferarea ursoaicei la Zarnesti a fost pusa in discutie inca din anul 2015, insa cineva se face ca a uitat, in speranta ca ursoaica Anca va mai putea fi exploatata o vreme pentru interesul strict financiar al firmei care administreaza asa -zisa gradina zoologica.

Petitia poate fi semnata AICI

Textul petitiei:

Reamintesc că ursoaica Anca, este prizonieră de peste 20 de ani ȋn acest miniatural zoo Cozla din Piatra Neamṭ unde suprafeṭele amplasametelor pentru animale sunt cu mult mai mici decȃt cele prevazute prin lege (ordinul 1798/2007), unde este ȋncalcata legea 205/ 2014 privind protecṭia animalelor şi unde este ȋncalcat ordinul 742/2004 privind autorizarea, inventarierea si inregistrarea gradinilor zoologice. Toate acestea cu acordul tacit al Primariei Piatra Neamṭ care exploatează fără milă animalele şi protejează interesele societăṭii SOLARIS care are parcul în concesiune pentru 6 ani, până în 2021 (https://financiarul.ro/2012/01/03/gradina-zoologica-piatra-neamt-a-incaput-pe-mana-unei-firme-producatoare-de-pierderi/ ) În “cazul Anca” Mass media şi asociaṭiile care apără drepturile animalelor din Romania au depus armele in faṭa indiferenṭei şi a refuzului autorităṭilor (respectiv Ministerul Mediului, ANSVSA, Garda Naṭională de Mediu şi Primăria Municipiului Piatra Neamṭ) de a respecta legile ṭării şi drepturile animalelor si de a dispune mutarea ursoaicei Anca ȋn sanctuarul urşilor “Libearty” de la Zărneşti dar şi a celorlate animale, ȋn alte rezervaṭii naturale din ṭară şi ȋnchiderea acestui hidos zoo Cozla. Fii om cu animalele! Distribuie şi adu la cunoştinṭa publică acest caz. Singura şansă ca ursoaica Anca să cunoască libertatea rămȃne opinia publică şi presiuni puternice din parte societăṭii civile la adresa oficialităṭilor care nu sunt sunt surde dar sunt mute si sfidează ȋntreaga societate.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

  1. Ati chinuit acest animal ani de zile. De fiecare data cand veneam in excursie cu elevii, o vedeam chinuita in acela spatiu mic si infometata. Mereu ii aruncam paine si o manca lacom. Eliberati-o cat mai repede si nu o mai exploatati pentru interesele voastre, financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ