Biblioteca Judeteana “G. T. Kirileanu” isi doreste ca filialele din cartierul Darmanesti, respectiv din cartierul Maratei sa poarte nume care sa readuca in proximitatea interesului publicului nemtean valori autentice ale spiritualitatii romanesti.
Asadar, Filiala nr. 1 Darmanesti (situata pe Aleea Ulmilor, la parterul blocului A2) va purta numele istoricului si scriitorului Dumitru Almas, ale carui manuscrise au intrat de curand in colectiile Bibliotecii Judetene, iar Filiala nr. 2 Maratei (situata pe Bd. Traian, la parterul blocului A9) va purta numele filosofului Vasile Conta, creatorul primului sistem filosofic original in gandirea romaneasca moderna.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judetene “G. T. Kirileanu”
“Decizia pe care am luat-o, de a da identitate celor doua filiale ale Bibliotecii din Piatra Neamt, e o fireasca omagiere a doua personalitati care au pornit din Neamt. Vasile Conta si Dumitru Almas, fiecare in domeniul sau de activitate, au marcat la modul decisiv cultura romaneasca. Nascut la Ghindaoani, fost coleg cu Ion Creanga la Scoala Domneasca de la Targu Neamt, Vasile Conta a fost un stralucit reprezentant al filosofiei romanesti si europene, fost ministru al educatiei, reprezentant al grupului junimist la un moment dat. Dumitru Almas, nascut la Negresti, elev si apoi profesor la Colegiul Petru Rares din Piatra Neamt, a fost, intre altele, istoric, scriitor, universitar si a fost intre fondatorii Magazinului istoric, in anul 1968. In perioada urmatoare vom identifica in fiecare comuna personalitatile marcante pentru a da o identitate si bibliotecilor comunale.”

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.