Pe 3 mai 2021, la Tasca a avut loc unul dintre cele mai grave accidente chimice din judetul Neamt. Peste 5 tone de apa amoniacala au ajuns din curtea fabricii de ciment Heidelberg Cement, in apele raului Bicaz, apoi in apele raului Bistrita, ucigand toate vietuitoarele din râul Bicaz (aval de fabrica) si din doua pastravarii.
Pentru a intelege mai bine cum s-a putut ajunge la ceea ce cu lejeritate s-ar putea numi terorism ecologic si pentru a se putea trage cateva concluzii, tvmneamt.ro pune cap la cap evenimentele in ordine cronologica, in baza informatiilor oficiale disponibile pana la acest moment, dar si in baza unor informatii obtinute pe surse:
La Heidelberg Cement se stia ce s-a intamplat
Totul s-a aflat intamplator, in seara zilei de 3 mai, la ora 20:15. Informatia a ajuns chiar la seful Agentiei de Mediu Neamt, fostul subrefect Iulian Jugan. Conform declaratiilor acestuia dintr-o conferinta de presa de pe 5 mai, a aflat despre dezastrul chimic de la niste amici care au vazut pesti morti pe raul Bicaz. Deci nu de la cei de la cei de la Heidelberg Cement, nici de la administratorul pastravariei Cheita, unde la acea ora, efectele erau deja la apogeu. ”În seara zilei de luni, în jurul orei de 20,15, am fost sesizat telefonic de câțiva cunoscuți care se aflau în zonă, că pe suprafața râului Bicaz există mortalitate piscicolă.
Am întrebat inițial dacă e vorba de doar câțiva pești – m-am gânsdit la o situație care putea fi datorată lipsei de oxigen – și mi-au zis că mortalitatea e masivă.
În 25 de minute am ajuns la Bicaz împreună cu un coleg din laboratorul nostru de monitorizare a calității aerului. Pe drum, am informat colegii de la Garda de Mediu Neamț și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor precum și pe prefectul județului, despre un posibil accident ecologic, având și experiența altor evenimente care nu s-au confirmat.
Prima oprire am făcut-o la Păstrăvăriile din zona Cheița, cunoscut fiind faptul că alimentarea cu apă a acestora se face din pârâul Bicaz, iar păstrăvul este un indicator de luat în seamă atunci când e vorba de calitatea apei, e un pește foarte sensibil la poluări.
Am constatat că în toate bazinele mortalitatea era de sută la sută. În Păstrăvăria Cheița am luat legătura telefonic cu administratorul care mi-a spus că undeva pe la ora 18 a început să se manifeste fenomenul de mortalitate”, a spus Jugan în conferința de presa.
Nu mai existau dubii, se petrecea ceva extrem de grav. In urma masuratorilor facute in scurt timp, s-a constatat ca este vorba despre o poluare masiva si de aici intra pe fir toate institutiile abilitate, de la Prefectura la ISU si Garda de Mediu. Se dă alarma.
Banuind ca valul de substante toxice nu are de unde sa vina decat de la fabrica de ciment, Jugan se deplaseaza in locul respectiv. Se banuia ca deversarea se produsese in jurul orei 18. La gura de evacuare a canalizarii fabricii, Iulian Jugan gaseste cativa angajati si o masina de la Heidelberg Cement. Nu au putut sa explice ce cautau acolo, insa in scurt timp se demonstreaza ca prin locul respectiv se evacuase direct in râu o substanta toxica. Deci, la fabrica de ciment se stia ce s-a intamplat, insa se intentiona sa se tina totul ascuns.
In urma analizelor si masuratorilor, se stabileste ca este vorba despre apa amoniacala, iar concentratia de amoniac era la gura de deversare de 1.900 de ori mai mare decat limitele normale. Otrava. Crima ecologica. Nicio forma de viata nu avea cum sa supravietuiasca.
Alerta!
Devenise evident ca unda de poluare ameninta nu numai fauna piscicola, ci putea ajunge pana in apa potabila din localitatile din aval, inclusiv Piatra Neamt. Era deja o chestiune de sanatate publica. La miezul noptii (3/4 mai), prefectul convoaca o sedinta de urgenta de Comitet Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), unde se adopta mai multe masuri. Se apeleaza la Hidroelectrica pentru a se deversa apa din lacul de acumulare Izvorul Muntelui, care sa dilueze substanta pana la limitele normale. Sunt alertati si primarii din localitatile afectate, inclusiv primarita de la Tașca. Se discuta despre modalitatile prin care ar putea fi avertizata populatia, in cazul in care fenomenul scăpa de sub control si se propune ca acest lucru ar putea fi facut prin sistemul de sirene (alarmare publica). Si aici apare un prim semn de intrebare: de ce autoritatile nu au luat in calcul presa pentru a transmite populatiei ca este posibil sa fie expusa la un pericol? Era alerta, trebuiau utilizate toate mijloacele de informare in masa.
Autoritatile fac totul public abia dupa 18 ore
Pe 4 mai, in jurul orei 15, deci cu o întârziere de aproape 18 ore de cand se constatase oficial dezastrul, presa locala este informata despre eveniment de Prefectura Neamt. In aceaasi zi avusese loc o alta sedinta de CJSU in care se adoptasera Hotarari privitoare la pandemie. Presa fusese informata asupra acestor hotarari in jurul pranzului, insa despre Hotararile de la miezul noptii nu se comunicase nimic. Si aici se ridica alte semne de intrebare. Cine si de ce a omis sa informeze populatia prin intermediul presei, despre accidentul chimic deosebit de grav? Fiind vorba despre o companie cu atat de multa influenta, s-a asteptat unda verde de undeva? Poate de la Bucuresti? Au luat in calcul ascunderea subiectului chiar autoritatile centrale, apoi si-a dat seama cineva ca oricum se află iar efectele de imagine vor fi devastatoare daca presa își dă seama ca s-a incercat ascunderea adevarului?
Varianta oficiala
Din documentele furnizate presei de Prefectura, rezulta ca vina ar apartine unui sofer de camion de nationalitate bulgara. Cel putin asa reiese din raportul inaintat Prefecturii de catre seful Gărzii de Mediu Neamt, Iftimie Petrariu, transmis și presei la 18 ore dupa eveniment. Cei de la Heidelberg Cement ar fi spus ca in seara zilei de 3 mai, in fabrica a fost descarcat un transport de apa amoniacala folosita in procesul de productie, pentru reducerea emisiilor de gaze. Pentru ca nu a incaput toata substanta in rezervorul fabricii, in cisterna au mai ramas aproximativ 5,6 tone de apa amoniacala. De aici, cei de la Heidelberg Cement se spala pe maini si plaseaza raspunderea in sarcina soferului bulgar, care nu stim nici pana astazi cine este. Acesta ar fi deversat de capul lui restul de substanta in canalizarea fabricii, ceea ce este extrem de greu de crezut ca s-ar fi putut face fara complicitatea sau măcar aprobarea cuiva din interior. 5,6 tone de substanta nu se pot deversa așa, deodata, simplu, ca si cum ai rasturna o găleată cu apă. Este nevoie de furtunuri, de activarea unor pompe la camion si de supravgherea intregii operatiuni care este de durata. Totodata, soferul avea nevoie de timp sa se echipeze, pentru ca la manipularea unor substante atat de toxice, trebuie echipament de protectie, altfel, soferul ar fi murit langa cisterna. In fabrica exista paznici si sistem de surpaveghere video, deci ar fi fost imposibil ca un sofer de camion sa desfasoare o asemenea operatiune fara sa fie observat.
Oficial, Heidelberg protejeaza mediul
Pe 4 mai, dupa ce evenimentul este mediatizat in presa locala, nemții de la Heidelberg Cement ies cu o reactie, singura de pana acum. Oficial, compania transmite intr-un comunicat de presa ajuns doar la anumite redactii, ca protejarea mediului este o prioritate. Pentru HeidelbergCement România protejarea mediului este o prioritate. Regretăm cele întâmplate și colaborăm îndeaproape cu autoritățile competente pentru a stabili cauzele și circumstanțele acestui incident”, se arata in comunicatul celor care au provocat dezastrul.
Asadar, dupa ce au incercat sa tina totul ascuns desi erau obligati prin lege sa anute autoritatile imediat, Heidelberg Cement dă asigurari ca protejeaza mediul. Culmea nesimtirii. Nu-i mai crede nimeni, iar in Piatra Neamt, la orele serii, deja se crease panica. Se zvonea ca unda de poluare a ajuns in acumularea Batca Doamnei, iar apa nu mai este potabila.
Autoritatile sunt nevoite se emita un comunicat de presa prin care se dau asigurari ca situatia este monitorizata permanent si ca nu exista pericol pentru populatie.
Nemtii nu au nicio vina, dar se ascund
In dimineata zilei de 5 mai, dupa aproximativ 36 de ore de la dezastru, o echipa tvmneamt.ro merge la poarta fabricii Heidelberg Cement de la Tasca si cere sa vorbeasca cu conducerea sau cu cineva de la Comunicare, pentru a se obtine informatii direct de la sursa despre ce se intamplase cu scurt timp in urma. Totul a fost transmis LIVE. Era si o oportunitate pentru reprezentantii firmei sa se disculpe si sa sustina in fata presei ceea se povestisera celor de la Garda de Mediu si anume ca fusese doar un accident de care ei nu sunt responsabili.
Evident, nimeni din conducerea firmei nu a vrut sa vorbeasca in fata camerei de luat vederi. Imaginile pot fi vazute mai jos:
Conferinta de presa la Prefectura. Lipseste seful Gărzii de Mediu Neamt:
In aceeasi zi, pe 5 mai, la Prefectura Neamt este organizata o conferinta de presa la care participa toti sefii de institutii implicati in gestionarea dezastrului. Lipseste insa, unul singur: Iftimie Petrariu, șeful Gărzii de Mediu Neamt. Prefectul lamureste si motivul. Petrariu uitase sa trimita sesizare la Politia Neamt in urma constatarilor de la fata locului. Politia nu putea deschide un dosar penal, decat dupa o sesizare din partea unui organ abilitat. Deci, cineva a incercat sa mai traga de timp, inutil insa, pentru ca politistii s-au sesizat din oficiu. Asadar, stiind ca a comis-o, seful de la Garda de Mediu a evitat sa dea ochii cu presa, era prea evident ca juca de partea Heidelberg Cement.
Dar nu era acesta singurul motiv pentru care Petrariu a dat bit cu fugitii. In mod normal, in astfel de cazuri, activitatea fabricii ar fi trebuit oprita pana la clarificarea situatiei, pentru ca nimeni nu putea garanta si nu poate garanta nici astazi, ca o astfel de catastrofa nu se poate repeta la fabrica de ciment de la Tasca. Singura institutie care putea lua o astfel de masura in secunda doi, este Garda de Mediu. Nu a luat-o. Petrariu este PSD-ist. A ajuns sef la Gard de Mediu in 2013 pe timpul guvernarii PSD, evident, cu sprijin PSD. Sa mai amintim ca niciun parlamentar al partidului de opozitie PSD (cu exceptia Oanei Bulai) nu a scos niciun cuvințel despre ce s-a intamplat la Tasca?
Un scurt CV al lui Petrariu, publicat de vestea.net: Fost milițian în epoca comunistă, Petrariu a fost dat afară din acea instituție încă de pe atunci și, la un moment dat, conducea Stațiunea Oglinzi. A intrat apoi în afaceri și politică și, la un moment dat a fost și viceprimar PDL (2008-2012). La finalul acelui mandat a sărit din barca PDL în barca PSD și, drept recompensă că s-a implicat în campaniile electorale ale social-democraților, în 2013 a fost numit comisar șef la Garda de Mediu Neamț.
Petrariu și-a completat și studiile la maturitate, obținând nu doar o licență ci și… un doctorat la Academia de Poliție (în vremea guvernării PDL-UNPR)
Deznodamant- dosar penal, amenzi si un avertisment cu oprirea activitatii:
Pe numele Heidelberg Cement a fost deschis un dosar penal pentru 3 infractiuni. Dosarul este inregistrat la Parchetul Bicaz si probabil ca va avea soarta multor dosare ”grele” instrumentate acolo. Intre timp, pe 6 mai, s-a trezit si Garda de Mediu. A aplicat doua amenzi in valoare totala de 200.000 de lei. O amenda a dat si ABA Siret la sesizarea SGA Neamt, de 160.000 de lei. Sa mers pe limita maxima prevazuta de lege. Tot pe 6 mai, Agentia de Mediu Neamt a transmis o notificare catre Heidelberg Cement: Pana pe 17 mai, cei de la Heidelberg Cement vor trebui sa transmita catre Agentia de Protectia Mediului si catre Garda de Mediu Neamt, un raport complet despre ce s-a intamplat pe 3 mai. Tot pana pe 17 mai, apele uzate din fabrica in urma proceselor de productie, vor trebui sa corespunda legii in ceea ce priveste concentratiile de substante chimice pe care le contin. De asemenea, administratorii fabricii vor trebui sa transmita catre Agentia de Protectia Mediului si catre Garda de Mediu Neamt, o nota de informare referitoare la masurile intreprinse, privind gestionarea conforma a substantelor periculoase. In caz contrar, va fi retrasa Autorizatia de Mediu, iar activitate se va suspenda.
Actiune premeditata?
In loc de concluzie, trebuie precizat ca in ultimul timp, in Romania au fost descoperite mai multe transporturi ilegale de deseuri periculoase intrate in tara prin intermediul unor firme de transport din Bulgaria. O mare parte dintre deseuri proveneau din Germania. Sa fi fost un caz asemanator si la Tasca? Aduce cineva deseuri periculoase in judetul Neamt si le arunca in mediu? Daca la nivel de autoritati judetene se stie de foarte mult timp ca la fabrica Heidelberg Cement de la Tasca, este o practica distrugerea sau deversarea de deseuri periculoase si nepericuloase provenite cine stie de pe unde, cine si de ce permite o asmenea atrocitate impotriva mediului in inima muntilor.
Sa fie oare intamplator faptul ca ONG-urile de mediu care protestau pana si impotriva legilor justitiei, acum tac mâlc, de parca nici nu ar exista?
Mai jos, foto cu munti de deseuri periculoase pentru mediu (anvelope uzate), sub cerul liber, la fabrica Heidelberg Cement. O fi verificat cineva cum ajung acolo, de unde provin, cum sunt depozitate si cum sunt distruse?
Ionut CORFU
Este adevarat ca dupa aceasta crima ecologica militianul de la garda de mediu Petrariu a plecat in concediu medical? Sa nu fie schimbat si mai ales sa nu raspunda in fata Parchetului pentru neindiplinirea atributiilor de serviciu.