SC Sind Fibre Savinesti, firma care detine depozitul de butelii de la Savinesti unde noaptea trecuta s-a produs un incendiu care ar fi putut avea urmari deosebit de grave, a incalcat legea. (Vezi detalii AICI!)

Focul a pornit de la o substanta chimica periculoasa (sodiu metalic), care era depozitata cu incalcarea legii. Firma era obligata prin lege sa anunte ISU cu privire la faptul ca detine acea substanta, sa anunte formula chimica si cantitatea, pentru ca in caz de urgenta, pompierii sa stie la ce sa se astepte.

Nu numai ca nu s-a facut acest lucru, dar substanta era depozitata si in conditii improprii, in curtea depozitului, in aer liber si in recipiente de plastic, respectiv doua butoaie, stiindu-se ca in contact cu aerul si/sau apa, poate exploda. Nu se cunoaste deocamdata cantitatea exacta, insa potrivit ISU, este vorba de zeci de kg. Substanta respectiva fusese folosita in procedee industriale, deci era deseu periculos si ar fi trebuit sa fie preluata de o firma de reciclare, in nici un caz sa fie depozitata aiurea. Detaliile au fost furnizate in conferinta de presa de astazi, de la ISU Neamt.

Pentru aceste abateri, societatea comerciala risca o sanctiune cu amenda de maximum 2.500 de lei. Cam atat costa sa provoci un dezastru, in cazul in care focul ar fi ajuns la cele peste 1.000 de butelii pline cu gaz, aflate in aceeasi curte la 20-30 de metri de sodiul metalic in flacari.

Sodiul metalic se foloseste la obtinerea unor obiecte din polimer. Depozitul in care a avut loc incendiul functioneaza de cel putin 4 ani.

Colonelul Mitrea Ciprian, noul sef ISU Neamt a anuntat ca vor fi demarate controale la toate societatile comerciale de pe fosta platforma chimica de la Savinesti, pentru a vedea daca nu cumva mai sunt astfel de cazuri, cu substante periculoase depozitate in conditii ilegale.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.