AdministratieLocal
Citit de: 10 ori

Firmă din Piatra Neamț țepuită de Publiserv. Directorul Savin nu dă informații, pentru că sunt confidențiale

Autostrada Tg. Neamț- Tg. Mureș este la faza de analiză tehnică. Defrișări pe 1.000 de hectare de pădure
Ursul dă din nou târcoale la Tazlău. S-a dat alarma după ce a fost vazut într-o grădină

De la alegerile locale din 2020, in Piatra Neamt mai mult se inchide și se dărâmă, decat sa se construiasca, iar in contextul economic actual, masurile de sprijin pentru economia locala din partea administratiei publice, lipsesc cu desavarsire. Intreprinzatorii mici si mijlocii nu numai ca nu sunt ajutati, ba chiar sunt și țepuiți dupa cum rezulta din cazul pe care îl vom prezenta mai jos.

Țepuitorul este Publiserv (firma Primariei), iar țeapa și-a luat-o o firma de constructii locala, denumita SC A/C Exact Office Consult SRL.

In luna august 2021, in urma unei achizitii pe SEAP, Publiserv incredinteaza firmei respective o lucrare in valoare de aproximativ 40.000 de euro, pentru montare borduri pe str. Bistritei (intre mall-ul NEPI si sensul giratoriu de la Sarata). Lucrarea trebuia musai facuta, pentru că primaria intentiona sa asfalteze tronsonul respectiv si nu se putea face asta fara sa se schimbe intreaga infrastructura, respectiv bordurile vechi si sparte. SC A/C Exact Office Consult SRL a fost singura firma care s-a bagat in afacere, pentru ca alte firme nu se gaseau, stiindu-se probabil cat serioasa este firma primariei. Se semneaza un contract prin care firma privata se angajeaza inclusiv sa demonteze bordurile, o lucrare destul de grea si costisitoare, care a presupus extragerea si transportul a zeci de tone de borduri si pamant, dupa cum rezulta chiar dintr-un document emis de Publiserv.

Toate bune si frumoase, pana s-a terminat complet lucrarea, iar administratorul SC A/C Exact Office Consult SRL, Marius Afemei, a cerut banii de la Publiserv. Întâi i s-a cerut o reducere de pret, apoi au inceput șicanele. A urmat o serie de comisii și comitete pentru receptia lucrarii, care in vreo 5 randuri au spus ca lucrarea este neconforma, desi sutele de imagini de la fata locului facute la vremea respectiva (august 2021), spun cu totul altceva. 

S-a obiectat ca dupa finalizarea lucrarii s-au gasit borduri dislocate si s-a dispus remedierea. Stiind ca altfel nu-si vede banii, administratorul a acceptat sa faca mai multe lucrari de remediere, descoperind ulterior ca bordurile se dislocau din cauza camioanelor care le loveau cand parcau pentru a astepta incarcari sau descarcari in zona, aspect demonstrat cu dovezi foto si video. Probabil ca in viziunea celor de la Publiserv, firma care a facut lucrarea, ar fi trebuit sa stea de paza la borduri, pana se finaliza receptia.

La o alta analiza pentru receptie, i s-a reprosat administratorului ca nu s-a pus beton sub borduri, lucru infirmat tot cu dovezi video si foto, dupa ce s-a mers pe teren si s-au scos bordurile de la locul lor.

Apoi s-a obiectat ca betonul nu este de calitate, desi toate materialele cu care s-a lucrat (beton plus borduri) au fost achizitionate de la alte firme, chiar de Publiserv.

Din toata seria de controale la fata locului, administratorul firmei a fost chemat doar la unul. In rest, se duceau pe teren ”expertii” Publiserv, constatau ca nu e bine și refuzau sa faca receptia, in baza careia trebuia sa se faca plata pentru lucrare.

La o ultima astfel de evaluare (foto document-jos), s-a constatat ca mai sunt doar 20 de metri liniari de bordura care nu corespund standardelor firmei primariei (firmă care face asfaltari prin oras, de calitate submediocră) si s-a dispus remedierea. S-a procedat in consecinta, insa Publiserv a refuzat cu incapatanare sa aprobe receptia lucrarilor, inventandu-se motive peste motive.

O singura data am fost invitat la recepție. In rest au mers singuri, comisia de capul lor, fără sa fiu chemat, invitat, o adresa sau un mail măcar. Am remediat de 2 ori orice au cerut. Nu mai remediez nimic. E in zadar. Oricum ei nu plătesc. Asta s-a hotărât”, spune Marius Afemei.

Vazand ca nu mai reuseste sa ajunga la un rezultat dupa ce terminase lucrarea si facuse remedieri peste remedieri pe cheltuiala lui, Afemei decide sa factureze lucrarea si sa duca factura la Publiserv. Factura primeste numar de inregistrare (foto) apoi dispare din evidentele Publiserv si nu a mai gasit-o nimeni nici pana in ziua de astazi. De aici au inceput sa apara primele speculatii, cum ca in toata treaba asta si-a bagat coada politicul si cineva vrea sa-l vada falimentat pe Afemei, ca razbunare ca s-a băgat unde nu-i fierbe oala, deci, prin intermediul Publiserv se executa o comanda politica. Nu stim cat de adevarat sau nu este acest scenariu, insa cu siguranta, intr-o zi se va afla adevarul. 

Vazand ca s-a ajuns pana aici, Afemei a facut o plangere la Politia Economica, insa nici macar politistii nu au reusit sa gaseasca factura in evidentele Publiserv, desi ea a primit numar de inregistrare, adica a intrat oficial in firma. Pentru ca in toata povestea nu este nimic penal, politistii i-au recomandat administratorului firmei private țepuite de firma primariei, sa se adreseze instantei, ceea ce a si facut. Pe 18 mai, este primul termen in procesul in care Publiserv este acuzata de țeapă. Conform unor prime estimari, exista sanse foarte mari ca SC A/C Exact Office Consult SRL să castige procesul, iar instanta sa oblige Publiserv să facă plata pentru lucrare. Daca se ajunge la acest deznodamant, la suma din contract se vor adauga despagubiri si penalitati destul de mari, pentru ca pana la verdict va trece un an sau poate doi. Acestea vor fi platite tot de Publiserv, adica tot din buzunarul cetatenilor platitori de taxe si impozite.

Culmea, desi au spus ca lucrarea nu este conforma si au refuzat sa plateasca, cei de la Publiserv au trecut la asfaltare imediat dupa montarea bordurilor. Conform normelor in domeniul constructiilor, nu poti sa pui asfalt peste o lucrare neconforma. Publiserv a putut. De aici se pot trage doua concluzii: lucrarea facuta de SC A/C Exact Office Consult SRL este conforma insa nu se face plata intentionat, sau lucrarea nu este conforma si ”expertii” Publiserv atat de zeloși cu firma privata, au aprobat o lucrare de asfaltare la fel de neconforma ca aceea de montare borduri.

Tvmneamt l-a contactat ieri pe directorul Publiserv, Valentin Savin, căruia i-a cerut un punct de vedere privind intreaga situatie, iar in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, i s-au cerut documentele din spatele afacerii, avand in vedere ca directorul a afirmat in discutia telefonica pe care a avut-o cu reporterul tvmneamt, ca nu este nimic adevarat si ca documentatia pe care o avem este incompleta.

Astazi, dupa 24 de ore, Savin a revenit cu un apel telefonic și a spus ca nu poate da documente pentru ca acestea sunt confidentiale si incalca legea GDPR, pentru ca ar contine informatii personale. A ajuns la concluzia asta dupa ce s-a consultat cu ”specialistii” de la Juridic- Publiserv. Ce nu stie directorul platit din bani publici, este ca astfel de informatii nu pot fi confidentiale decat daca vorbim despre doua firme din mediul privat (de unde a venit el pe salariu din bani publici) si daca niste documente contin CNP-uri sau alte date, acestea pot fi transmise dupa ce sunt cenzurate.

Savin a refuzat si sa formuleze un punct de vedere oficial din partea Publiserv, motivand ca nu are voie sa faca asta pentru ca este un proces in curs (pretext total deplasat) si ca in cauza exista si o investigatie penala a BCCO (Biroul de Combatere a Criminalitatii Organizate). 

Bănuind că bate câmpii, pentru că inca nu am auzit sa se faca trafic de droguri sau de persoane la Publiserv, am cerut lămuriri de la IPJ Neamt. De aici ni s-a transmis ca nu exista nicio investigatie la BCCO privind Publiserv.

Intre timp, directorul Savin a revenit cu un telefon si a spus ca s-a referit la Serviciul de  Investigare a Criminalitatii Economice. Nici acest serviciu nu instrumenteaza niciun dosar pe speța din acest articol, asa ca probabil, cat mai are de stat in functie, directorul Savin ar trebui sa evite aerul tare de munte din Piatra Neamț.

Vezi si

Director nou la Publiserv. Prietenul primarului, instalat astăzi în funcție

Ionut CORFU

 

Distribuie știrea:

Etichete: Firmă din Piatra Neamț țepuită de Publiserv. Directorul Savin nu dă informații, pentru că sunt confidențiale
Articolul anterior
Autostrada Tg. Neamț- Tg. Mureș este la faza de analiză tehnică. Defrișări pe 1.000 de hectare de pădure
Articolul următor
Ursul dă din nou târcoale la Tazlău. S-a dat alarma după ce a fost vazut într-o grădină

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed