În perioada aprilie-octombrie 2021, s-a desfăşurat Campania naţională de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor.

În această campanie au fost verificaţi în total 108 angajatori, la care îşi desfăşurau activitatea un număr de 3815 lucrători. Au fost constatate un număr de 88 deficienţe pentru care s-au dispus un număr de 88 de măsuri. La 67 angajatori s-au aplicat 88 de sancţiuni contravenţionale din care 8 amenzi în cuantum de 30.000 lei şi 80 de avertismente contravenţionale. La doi angajatori a fost dispusă măsura sistării echipamentelor de muncă deoarece puteau pune în pericol securitatea şi sănătatea lucrătorilor.

Deficienţele constatate în acţiunile de control au fost următoarele:

  • instruirea neadecvată a lucrătorilor;
  • utilizarea unor schele care nu îndeplinesc cerinţele de securitate şi sănătate în muncă (nu au scări de acces la platformele de lucru, nu au balustrade pentru prevenirea căderilor de la înălţime, nu sunt bine fixate, nu au plase de prindere);
  • nu era utilizat echipamentului individual de protecţie de către lucrători;
  • planurile de prevenire şi protecţie întocmite pe şantiere sunt prea generale, nu conţin măsuri concrete/detaliate şi nu sunt aduse la cunoştinţa tuturor lucrătorilor.

sursa: ITM Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.