Recoltatul florii soarelui a ajuns la final. In acest an, la nivelul judetului Neamt, floarea soarelui a fost cultivata pe o suprafata de 12.050 ha, cu o mie de hectare mai mult decat in ultimii doi ani. La finalul campaniei de recoltare, dupa ce au tras linia, fermierii nu prea au motive de bucurie. Desi, in primavara au plecat la drum cu mai mult entuziasm, dovada ca au si semanat mai multa floare soarelui, comparativ cu anii trecuti. Cei mai recenti, pentru ca multa vreme floarea soarelui nu s-a cultivat deloc in judetul Neamt. Dupa 1990, cu pasi timizi, fermierii s-au orientat si spre floarea soarelui, devenind una de baza in structura planului de culturi. Acum, productiile mici la cultura de floarea soarelui vin la pachet si cu preturi de vanzare foarte mici, comparativ cu anii anteriori.
La nivel judetului Neamt, productia medie estimata a fost de 2050 kg/, iar cea realizata s-a ridicat la 2065 kg/ha. Un pic mai mare, dar nu la nivelul celei la care sperau fermierii. Adica o productie de cel putin 3000 kg/ha. Pentru ca, sub acest nivel de productie, nici nu se pune problema profitului. Abia daca se pot acoperi chetulielile facute de la infiintarea culturii pana la recoltarea si depozitarea ei, sau vanzarea directa din lan.
Anul trecut, la productia de floarea-soarelui, Romania s-a situat pe locul 1 si pe locul 2 la productia de porumb, in cadrul Uniunii Europene. Cu o recolta totala de floarea-soarelui de aproape 2 milioane de tone, in crestere cu 50% fata de 2012, tara noastra devenise cel mai mare producator din Uniunea Europeana. Productia Romaniei de floarea-soarelui reprezenta un sfert din productia totala a Uniunii Europene
Nici la productia de porumb n-am stat rau, din contra. In 2013, agricultorii romani au recoltat 10,7 milioane de tone de porumb, in crestere cu aproape 70% fata de 2012. Romania a avut, asadar, a doua cea mai mare productie de porumb din Uniunea Europeana, dupa Franta, care a recoltat 15 milioane de tone.