Activitatea din Inspectoratul Școlar Județean Neamț a fost organizată încă de la început în așa fel încât eficiența departamentelor să fie maximă, transmite Florentina Moise, șefa Inspectoratului Școlar General Neamț, ca răspuns la memoriul profesorilor de istorie din județ, după desființarea postului de inspector de istorie. ”Disciplina Istorie nu este un caz special. Au fost preluate de către inspectorii școlari atribuțiile suplimentare pe Arte, Chimie, Religie și Istorie. Motivele se bazează, în primul rând, pe eficiență, în situația în care volumul de muncă este foarte mare. Să nu uităm că Inspectoratul Școlar Județean Neamț a fost gazda multor olimpiade naționale în acest an școlar. Suntem mândri că Ministerul Educației a avut încredere în instituția noastră și ne-a dat sarcina de a organiza astfel de competiții care presupun, în același timp, responsabilitate și muncă susținută, în echipă. Pe toate acestea, Inspectoratul Școlar Județean Neamț le-a dus la bun final și am fost felicitați de Ministerul Educației pentru eficiența strategică, ce a ridicat mult nivelul organizatoric al olimpiadelor și concursurilor naționale.

Atribuțiile pentru disciplina Istorie au fost preluate de domnul inspector Mihai Giosan, un membru cu vechime în echipa ISJ Neamț, care a dus cu profesionalism, în acest an școlar, sarcinile pentru această disciplină, în lipsa doamnei profesor Elena Preda.

În ultima perioadă, problemele sociale reale, cu impact major asupra unităților de învățământ din județul Neamț, au necesitat rezolvări imediate, parteneriate complexe, acțiuni ferme, într-un cuvânt, oameni activi, într-o echipă funcțională.

Îi asigur pe toți cei 97 de profesori titulari ai disciplinei Istorie din învățământul nemțean că vor avea ca reprezentant, la nivelul ISJ Neamț, un cadru didactic care dovedește înaltă ținută profesională și morală. ISJ Neamț susține performanța la toate disciplinele, sprijină cadrele didactice, indiferent de disciplina pe care o predau.

Singura politică a Inspectoratului Școlar Județean Neamț este EDUCAȚIA, având în centru ELEVUL!

ISJ Neamț are o colaborare foarte bună, eficientă și activă cu toate asociațiile, fundațiile și ONG-urile care promovează și susțin educația. Asigurăm sprijin pentru toate acestea, garantând că fiecare acțiune benefică învățământului nemțean va fi promovată de echipa managerială a instituției”, precizează Florentina Moise într-un punct de vedere transmis presei.

Memoriul APIN- Asociatia Profesorilor de Istorie Neamt:

Doamnei Ministru Ligia Deca-Ministerul Educației – România

Doamnei Florentina Luca Moise, Inspectoratul Școlar Județean Neamț

Am aflat, cu surprindere, că în Consiliul de Administrație al ISJ Neamț s-a decis desființarea postului de inspector de istorie și transferarea atribuțiilor specifice acestuia către inspectorul de religie. Decizia este cu atât mai neașteptată cu cât vine în contextul adoptării în Parlament a Legii Educației, care va aduce o arhitectură instituțională nouă, dar și în contextul declanșării grevei generale din învățământ, în care nu se protestează doar pentru salarii, dar și împotriva politizării excesive a sistemului de învățământ.

Decizia este revoltătoare și prin faptul că titulara postului, prof. drd. Elena Preda, se afla în ultimele zile de concediu de studii pentru redactarea tezei de doctorat, referitoare la istoria învățământului nemțean.

Doamna Elena Preda este unul dintre cei mai vechi și mai respectați inspectori de istorie din țară, care a acumulat o experiență valoroasă ca inspector de istorie, de management și ca purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar. Sub îndrumarea ei, profesorii de istorie din Neamț au desfășurat o activitate remarcabilă, elevii pregătiți de aceștia obținând rezultate notabile la bacalaureat, la concursurile și olimpiadele școlare. Având în vedere aceste rezultate, în anul 2020 județul Neamț ar fi trebuit să găzduiască Olimpiada Națională de Istorie, dar venirea pandemiei a amânat acest eveniment. Lipsa de considerație a doamnei Luca-Moise pentru profesorii de istorie din Neamț s-a manifestat și în acest an școlar, când găzduirea Olimpiadei Naționale de Istorie la Neamț a fost refuzată fără un motiv întemeiat. Precizăm că, din 1995, județul Neamț nu a mai organizat un astfel de eveniment.

Din inițiativa Elenei Preda a luat ființă Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, una dintre cele mai active asociații profesionale din țară, care a depus, de-a lungul timpului,  numeroase proiecte prin care a contribuit la cunoașterea istoriei locale și naționale de către elevii noștri, la implicarea lor civică, la formarea profesională a cadrelor didactice pentru un învățământ de calitate.

Considerăm că măsura propusă de doamna Luca-Moise nu are la bază principii pedagogice și manageriale, fiind, mai degrabă, o manifestare a capriciilor personale, bazate pe funcțiile deținute în politică, de la înălțimea cărora plătește polițe celor ce au alte opinii politice  decât dumneaei.

Noi, membrii Consiliului Consultativ al disciplinei Istorie din cadrul IȘJ Neamț și ai Consiliului director APIN Neamț, solicităm clarificări cu privire la fundamentarea acestei decizii precum și cu privire la atitudinea inspectorului școlar general Neamț referitoare la statutul disciplinei Istorie (obligatorie la Examenul de Bacalaureat), dar și la activitatea și rezultatele  profesorilor de istorie din Neamț pe plan local, județean și național care au contribuit la creșterea prestigiului învățământului nemțean la nivel național.

Solicităm răspuns scris cu celeritate, pe adresa apineamt2015@gmail.com.

SEMNATARI

Prof. Șoimaru Cristiana –

Prof. Iftime Cristina –

Prof. Dr. Drexler Dorina-Luminița –

Prof. Drd.Bălan Emanuel –

Prof. Dr. Moscalu Luminița –

Prof. Anton Traian –

Prof. Tanovici Mihaela –

Prof. Aruxandei Cristina –

Prof. Dr. Mătăsaru-Ionescu Daniela –

Prof. Dr. Lostun Mihai –

Prof. Dr. Grigore-Cucoș Adina –

Prof. Sârbu Xenia –

Prof. Gârțu Cătălin –

Prof. Dr. Dieaconu Daniel-

Prof. Dr. Albert Ovidiu –

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.