Elevii claselor a VIII-a au sustinut, luni,  prima proba de simulare a Evaluarii Nationale. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, testarea la limba si literatura romana a fost sustinuta de 5.075 candidati si au absentat 114. Pe parcursul desfasurarii probei nu s-au semnalat situatii deosebite. Notele obtinute de elevi la simularile examenelor nationale nu vor fi publicate in catalog, dar rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral.

Simularea a inceput la ora 9 si s-a terminat la ora 11. Elevii au avut de rezolvat doua subiecte. La primul au avut in fata doina populara „Foaie verde fir mohor”, din care au avut de notat cate un antonim pentru sensul unor cuvinte, de explicat rolul cratimei, de transcris cate o comparatie si un epitet, de mentionat rima si masura si de explicat semnificatia unor versuri. La punctul B al aceluiasi subiect elevii au avut de redactat in 150-200 de cuvinte o compunere in care sa motiveze apartenenta la specie a doinei populare „Foaie verde fir mohor”.

La cel de-al doilea subiect elevii au primit un text preluat din editia online a ziarului Adevarul, „Cum se pastreaza printre vilele din comuna bistriteana Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sanziene”, de Bianca Sara. Pe marginea acestui text elevii au avut de raspuns la sase intrebari. La punctul B au avut de redactat o scurta naratiune in care sa relateze o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de vara.

Examenul propriu-zis la limba si literatura romana  va avea loc in data de 22 iunie 2015. Programa de examen pentru limba romana  prevede ca elevii trebuie sa cunoasca „trasaturile specifice genului epic, liric si dramatic in opere literare studiate sau in texte la prima vedere”. De asemenea, elevii trebuie sa aiba cunostinte vaste privind trasaturile speciilor literare romanul, doina populara, balada populara, pe langa schita, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche. Elevii vor fi supusi unei noi testari a cunostintelor marti, de asta data la matematica, iar pe 6 martie vor fi afisate rezultatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.