Fondul de carte si manuscrise „Dumitru Almas” la Biblioteca Judeteana

1

Biblioteca Judeteana „G. T. Kirileanu” Neamt se afla in curs de constituire a Fondului de carte si manuscrise „Dumitru Almas”, ce are la baza donatia facuta de fiica scriitorului, doamna Ioana Jitaru, care traieste la Bucuresti. Printr-o scrisoare transmisa recent directiunii Bibliotecii, doamna Ioana Jitaru specifica: „… sunt de acord cu constituirea si inaugurarea fondului de carte si manuscrise apartinand scriitorului Dumitru Almas, in cadrul Bibliotecii Judetene „G. T. Kirileanu” Neamt. In acest scop donez bibliotecii manuscrisele scriitorului existente actualmente in Casa Memoriala „Dumitru Almas” din comuna Negresti, judetul Neamt. Pastrarea si conservarea in conditii optime a fondului (manuscrise si carti) in cadrul Bibliotecii „Kirileanu” va putea permite consultarea si valorificarea acestuia de catre cercetatorii interesati”.
Dumitru Almas (nascut Ailincai, a preluat – ca pseudonim – numele satului Almas, situat in apropierea locului de bastina) a vazut lumina zilei la 19 octombrie 1908 in satul Negresti din comuna Dobreni. Absolvent al Liceului „Petru Rares” din Piatra-Neamt (1928), apoi al Facultatii de Litere din Bucuresti, sectia istorie-geografie, Dumitru Almas a urmat o cariera universitara la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. Cu talentul sau de narator, Dumitru Almas a contribuit fundamental la cunoasterea istoriei de catre copii si tineri, prin scrierile sale ce evoca momente importante din trecutul romanilor ori biografii ale unor personalitati ce au marcat, in timp si peste timp, devenirea spatiului romanesc.

Adrian Alui Gheorghe – Director Biblioteca Judeteana “G.T. Kirileanu”
“E o recuperare necesara, Dumitru Almas este, cu adevarat, o personalitate culturala de anvergura care a pornit din Neamt, putin cunoscuta insa in aceste vremuri incoerente. Constituirea Fondului de carte si de manuscrise „Dumitru Almas” va insemna deopotriva salvarea documentelor, conservarea si valorificarea lor prin cercetarea de catre specialisti, istorici literari, editori, dar va insemna si o valoroasa achizitie pentru institutia noastra care si-a propus sa adune manuscrise in ceea ce se numeste Fondul National de Manuscrise. In perspectiva evident ca vom salva manuscrisele si pe suport digitizat.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.