Agricultura se confrunta cu dificultati economice si financiare, fiind in permanenta expusa riscurilor tot mai frecvente generate de schimbarile climatice, boli ale animalelor sau daunatori ai plantelor, precum si incidente de mediu, care afecteaza activitatea si productia agricola. Din acest motiv se impune asigurarea unui cadru legal national, care sa reglementeze infiintarea de fonduri mutuale menite sa ofere membrilor sprijin imediat fata de efectele pierderilor economice cauzate de producerea unor asemenea evenimente.
Pentru agricultorii romani este de mare interes implementarea masurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale, in perioada 2014-2020, sprijinul acordat din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pentru crearea fondurilor mutuale precum si pentru acoperirea compensatiilor financiare platite de acestea in limita fondurilor disponibile, contribuind la cresterea capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor, de a continua productia agricola si de a asigura securitatea alimentara.
Fondul mutual reprezinta asociatia care se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza , care permite membrilor afiliati sa incheie o asigurare in vederea acordarii de plati compensatorii pentru pierderile economice cauzate de producerea evenimentelor neprevazute din agricultura, in sectoarele vegetal si zootehnic. Bani se dau si pentru incidentele de mediu, aparitia unui caz specific de poluare, de contaminare sau de degradare in ceea ce priveste calitatea mediului, care este legata de un eveniment specific si limitat din punct de vedere geografic.
Asigurare reprezinta operatiunea prin care fermierii contribuie, pe principiul mutualitatii, la crearea unui fond de compensatii din care aceștia sunt despagubiti in cazul in care sufera o pierdere economica generata de evenimentele meteo neprevazute.
Fondurile mutuale acreditate, cu procedurile de implementare ale acestora, pot beneficia de sprijin din fonduri publice de la bugetul Uniunii Europene si bugetul de stat, in limita fondurilor disponibile.
Reprezentativitatea demonstrata prin membri care exploateaza peste 20 % din totalul suprafetei agricole și al animalelor detinute, pentru echivalare utilizandu-se raportul 1 unitate vita mare este egal cu 1 hectar.
In situatia constatarii unor deficiente privind respectarea conditiilor de acreditare a fondului mutual, acesta este obligat sa remedieze aspectele neconforme in termenele stabilite. Nerespectarea obligatiei are drept urmare suspendarea acreditarii fondului mutual pe o perioada de 90 de zile.