Florentina Moise, noua șefă a ISJ Neamt, a dezvaluit astazi intr-o conferinta de presa, situatia financiara grava gasita la Inspectorat după preluarea functiei.

Din doua rapoarte de audit intern intocmite in urma unor controale care au vizat perioada 2019- 2021, rezulta ca s-a depasit un anumit plafon de cheltuieli cu salarii, fapt care in urma cu cateva luni, a dus chiar si la un blocaj financiar.

Cheltuielile peste posibilitatile financiare ale Inspectoratului, au fost facute în urma mai multor angajari de personal auxiliar nedidactic in cel putin 63 de scoli. Anagajarile ar fi fost facute din pixul directorilor, fara sa se respecte legea, adica fara sa existe aprobarea ISJ Neamt. Astfel, la un moment, s-a ajuns in situatia sa nu mai ajunga banii pentru plata dărilor la stat in contul unei părți a cadrelor didactice din Neamt, apelandu-se la un moment dat, la o schema de tip suveica, de care angajatii habar nu au avut: doua luni nu s-au platit dările pentru o parte din angajatii ISJ, iar urmatoarele doua luni nu s-au platit pentru cealalta parte, in asa fel incat sa se plateasca darile pentru cei pentru care nu se platisera primele doua luni.

Imediat dupa preluarea functiei de Florentina Moise, aceasta a fost chemata la Ministerul Educatiei impreuna cu o delegatie de la ISJ Neamt, pentru a se analiza situatia si a se gasi solutii pentru iesirea din criza, lucrurile in acest sens, fiind inca in dinamica.

Desi avea posibilitatea sa conteste rezultatele controalelor de audit, vechea conducere a ISJ Neamt nu a facut-o, ceea ce ridica niste mari semne de intrebare. Odata cu expirarea termenului de contestare, Ministerul Educatiei a emis un ordin cu titlu executoriu de recuperare a sumelor, urmand a se stabili cine vor fi cei buni de plata, existand totodata posibilitatea ca pe fir să intre si institutii de anchetă.

Nivelul critic (aproape un blocaj) a fost atins in urma cu aproximativ 8 luni de zile, insa pana astazi, situatia nu a fost facuta publica. Florentina Moise (vehement criticata în spatiul public inainte sa fie semnat ordinul de instalare în functie), a dat un exemplu de la o scoala din judet, unde la 7 elevi erau angajate 7 bucatarese.

O parte din angajarile ilegale care au pus in cap (financiar vorbind) ISJ Neamt, sunt de pe timpul pandemiei, cand s-au facut angajari fara concurs pe perioada nedeterminata, desi legea prevedea perioadă determinata.

O alta cauza a declinului financiar, ar fi si neglijenta sau comoditatea mai multor directori de scoli, care nu au facut adrese catre Casa de Asigurari de Sanatate privind recuperarea sumelor platite pentru concediul medical al unor cadre didactice.

Desi situatia este cat se poate de grava, Florentina Moise a dat asigurari ca nu se va ajunge la un blocaj financiar, precizand ca la ISJ Neamt nu se vor mai repeta astfel de abateri si ca va domni legea.

Declaratiile complete ale Florentinei Moise:

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.