Ca în fiecare an, pe 31 decembrie la orele prânzului, în centrul comunei Borca, jud. Neamt, va avea loc o întâlnire (paradă) a urătorilor din toate satele comunei. De obicei, la manifestare participă câteva sute de persoane, care intentionat sau nu, se mai împiedică unele de altele, însă niciodată nu s-au înregistrat fapte de violență extremă sau încăierări generalizate.

Cu toate astea, de câțiva ani, autoritățile de la nivel judetean, mobilizează forte de ordine în număr impresionant la fata locului, pregătite să intervină dacă lucrurile degenerează. Conform surselor tvmneamt, pentru 31 decembrie 2022, la Borca vor fi mobilizate forțe de ordine ca de război, în comună urmand să ajungă câțiva zeci de polițiști, jandarmi și luptători SAS (Serviciul pentru Acțiuni Speciale), ce vor veghea la păstrarea liniștii și ordinii publice.

Ultimele incidente la parada de la Borca, s-au înregistrat în 2019, dar nu din vina urătorilor, ci taman din vina mascatilor și a jandarmilor mobilizati la fata locului, care au fost la un pas să provoace o adevărată răscoală, din cauza unei interventii total inoportune și disproportionate, situatia fiind aplanată cu tact, chiar de politistii din comună, dovedindu-se că decizia de a trimite la Borca o armată de jandarmi și mascați, a fost cel puțin neinspirată.

IPJ Neamt nu a putut preciza cu exactitate câți oameni (politisti și jandarmi) vor fi maine la Borca, însă a anuntat că în această perioadă, peste 200 de polițiști și jandarmi vor fi prezenți în teren, zilnic, pe raza întregului județ, pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale.

Datini și obiceiuri- Jandarmii și mascații IPJ, SHOW cu spray lacrimogen la Borca în ultima zi din 2019 (articol publicat pe 2 ianuarie 2020)

Jandarmii si mascatii, adica luptatorii SAS de la IPJ Neamt au pastrat datinile si obiceiurile din 10 august 2018 de la Bucuresti, si le-au dus mai departe in timp si spatiu, tocmai pana in 31 decembrie 2019, la Borca, judetul Neamt.

Conform traditiei, in comuna Borca, in dupa-amiaza ultimei zile din an, mai multe cete de uratori (aproximativ 300 de persoane), s-au adunat in centrul comunei pentru a marca trecerea in 2020, asa cum se face cam peste tot in tara, mai ales in mediul rural.

Numai ca de data asta, manifestarea a fost la un pas sa aiba un final extrem de nefericit, poate chiar tragic, dupa o interventie în forta a jandarmilor si mascatilor de la IPJ Neamt, trimisi la fata locului pentru a fi pe faza, in caz ca lucrurile ar fi luat-o razna.

Potrivit marturiilor adunate de tvmneamt.ro in ultimele doua zile, in momentul in care cetele de uratori s-au intalnit in centrul comunei, pe drumul national care trece prin Borca, (asa cum fac de fiecare data, uratorii simuleaza o confruntare, totul la modul simbolic), mascatii si jandarmii, mai vigilenti decat niciodata, s-au gandit ca e bine sa intervina, pentru ca daca Doamne fereste pateste cineva ceva. Si chiar daca nu se batea nimeni, s-au bagat in mijlocul cetelor de uratori cu tot cu o autopseciala de interventie de la SAS (mascati), impartind coate in stanga si-n dreapta, starnind revolta nu doar a participantilor la manifestare, ci si a spectatorilor (cateva sute localnici), care au inceput sa-i admonesteze verbal pe vajnicii aparatori ai ordinii si linistii publice. Trezindu-se prinsi in mijlocul a cateva sute urători, fortele de interventie au scos spray-urile lacrimogene si au pulverizat din ele ca la balamuc. Cum vantul batea cu putere, jeturile de spray au ajuns cam in toata multimea (uratori si spectatori, printre care si multi copii), spun martorii, starnindu-se o adevarata revolta printre toti cei prezenti.

In cele din urma, spiritele s-au linistit dupa ce au intervenit cu mai mult tact politistii din comuna, insa jandarmii nu au plecat cu mana goala din încleștare, ci au luat cu duba 4 uratori, doi dintre ei fiind ulterior amendati la postul de politie. ”Nu se justifica in niciun fel ce au facut, si au fost la un pas sa provoace o nenorocire. Ce se intampla daca deveneam toti violenti? Scoteau armamentul? Trageau in multime? Nu se batea nimeni acolo, nu stim de ce au intervenit in forta. Au dat cu spray de tușea si lăcrima toata lumea. Nu le-a pasat ca erau si copii. Daca i s-ar fi facut rau cuiva de la spray, care ar fi fost reactia publicului si ce s-ar fi putut intampla daca ripostau cateva sute de oameni? Putea sa iasa un măcel”, este mesajul transmis catre tvmneamt.ro de un spectator.

Drept dovada ca la mijloc a fost vorba despre cu totul altceva decat pastrarea linistii si ordinii publice, a doua zi, pe 1 ianuarie 2020, cand in centrul comunei s-au adunat din nou si mai multi urători, nu a mai fost niciun incident, chiar daca nu au mai fost prezenti jandarmii si mascatii.

Pana la aceasta ora (2 ianuarie 2020), nici Jandarmeria Neamt si nici IPJ Neamt nu au comunicat nimic oficial despre incidentele de la Borca si despre interventia fortelor de ordine total disproportionata, dupa cum este calificata de martori.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. baietii astia de la borca sunt beti de trei zile cand se aduna pe 31 la orele pranzului la minunata parada, daca esti cu masina in tranzit si nu le dai bani te poti trezi si cu parbrizul spart si cu o bîtă dupa cap. de ce crederti ca mascatii sunt supravegheati de alti mascati? de politicosi ce sunt?

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.