Ies la iveala noi detalii socante dupa scandalul sexual de la Manastirea Neamt, unde un preot este acuzat ca i-ar fi facut avansuri sexuale unui tanar din Piatra Neamt carantinat la centrul social al manastirii.

Un fost seminarist care a studiat la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt a declarat pentru tvmneamt.ro sub protectia anonimatului, ca obiceiurile preotului sunt vechi, insa acesta nu va pati niciodata nimic, pentru ca este protejatul staretului Benedict. Tanarul spune ca preotul facea avansuri sexuale si pipaia seminaristi care la acea data erau minori, insa nimeni, niciodata nu a dat curs reclamatiilor. ”Eu am studiat la Seminarul de la Manastirea Neamt intre anii 2010- 2014. Parintele Petroniu (n.n. preotul implicat in scandal) administreaza acel Centru Social unde a fost incidentul, transformat acum in centru de carantina. Impreuna cu colegii mergeam des la centrul social pentru ca acolo este un mic magazin, de unde ne cumparam alimente sau bauturi racoritoare. De magazin se ocupa tot parintele Petroniu si am observat de mai multe ori comportamente nefiresti. Fata de mine nu a avut manifestari care sa-mi ridice semne de intrebare, insa am auzit apoi de la colegi ca le batea apropouri de natura sexuala si chiar îi pipaia. Au aparut si mai multe reclamatii si din cate am auzit eu, se stia si ca se intretin relatii intime homosexuale, insa niciodata nu a fost sanctionat si i s-a permis sa-si vada in continuare de obiceiuri pentru ca este mana dreapta a saretului Benedict. Sunt convins ca nici de aceasta data nu va pati nimic, din acelasi motiv”, a spus fostul seminarist de la Manastirea Neamt.

foto: Parintele Petroniu

Tanarul fost seminarist mai dezvaluie un aspect care ar putea sta la baza protectiei de care se bucura parintele Petroniu din partea staretului. Centrul Social este de fapt o fabrica de facut bani. Sub denumirea de ”Centrul Social- Cultural Sfantul Paisie de la Neamt” se ascunde un hotel in toata regula. Conditiile de cazare sunt dintre cele mai bune, insa acolo nu se acorda servicii sociale, ci in spatele denumirii se asigura cazare contracost pentru turisti si pelerini, iar de toata treaba se ocupa parintele Petroniu, acesta fiind de fapt administratorul intregii cladiri de unde se scot bani frumosi neimpozitati de nimeni. Adica acolo se desfasoara activitati comerciale la negru, de aceea afacerea trebuie sa fie sub coordonarea unui om de incredere.

Asa se explica si nemultumirea staretului dupa ce a aflat ca ”Hotelul” ca fi transformat in centru de carantina.

Reamintim ca un tânăr de 26 de ani, din Piatra-Neamț, venit din Marea Britanie în urmă cu trei zile, si pus în carantină la Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț, reclamat pe 4 aprilie ca ar fi fost victima unei agresiuni sexuale.

Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că unul dintre preoții care au grijă de cei cazați îl agresează sexual. „Mi-a cerut numărul de telefon ca să țină legătura cu noi, cei veniți în carantină. A început cu mesaje gen «lipiciosul meu», «ești simpatic», a început să mă pipăie. Dimineață a venit de vreo patru-cinci ori în cameră, fără mască, fără mănuși. S-a întins în pat, m-a tras peste el”, a spus tânărul. El l-a filmat pe preot cum se întinde lângă el în pat și îl ia în brațe. Totodată, tânărul a înregistrat o conversație telefonică în care preotul recunoaște filmarea și îi spune să o șteargă. „E un băiat din Piatra-Neamț care vrea să plece de aici, să fie transferat, iar pe motivul ăsta l-a provocat pe părinte. E un șantajist pe motivul de a fi transferat la Piatra-Neamț.” – a declarat, pentru MEDIAFAX, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

Politia a deschis o ancheta in acest caz. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au declarat si eu ca se vor face verificari si ca se vor lua masuri, insa pana la ora redactarii nu au mai revenit cu precizari despre rezultatele verificarilor.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.